Пациентски организации искат промени от НЗОК за инсулиновото лечение
Пациентски организации искат промени от НЗОК за инсулиновото лечение / netinfo

Българското дружество по ендокринология и пациентски организации поискаха промяна в критериите на Националната здравноосигурителна каса за провеждане на инсулиново лечение при болни от захарен диабет. Според тях трябва да отпадне критерия за изписване на аналогов инсулин, според който на всеки 6 месеца пациентите трябва да доказват пред здравната каса, че гликирания хемоглобин им се е снижил с 1%.

От Българското дружество по ендокринология обясниха, че снижението на гликирания хемоглобин с 1% за 6 месеца не отговаря на съвременните международни препоръки за контрол на захарния диабет и това не може да е критерий за изписване на аналогов инсулин. От дружеството съобщиха, че ако правилата за лечение на болни със захарен диабет не се променят, ще има протестни действия на ендокринолозите.

Статистиката сочи, че в България само 21% от диабетиците се лекуват с аналогов инсулин, като в страните от ЕС този процент средно е 51. Специалистите обясниха, че аналоговият инсулин е почти 2 пъти по-скъп от човешкия, защото има по-добър контрол върху кръвната захар.

„Изписването на този инсулин трябва да става по чисто медицински критерии, а не по административен път”, каза професор Анна-Мария Борисова от Университетската болница по ендокринология. Тя допълни, че над половин милион са диабетиците у нас. Международната диабетна федерация е прогнозирала, че до 2025 година 14% от българите ще са със захарен диабет.