Експерти обсъдиха актуалната тема за онлайн образованието на конференцията "Образование от А до #. Иновативното училище", която се проведе в София.

Тя бе организирана по инициатива на икономическия портал Economic.bg, телевизионния лидер NOVA, информационния портал Dir.bg и Портала на българските общини Kmeta.bg, в партньорство с най-голямата дигитална група Нетинфо и "София Тех Парк". В тон с темата, дискусията беше излъчвана и във Facebook страниците на Новините на NOVA, Economic.bg, Dir.bg и Kmeta.bg, като всички заинтересовани имаха възможността да задават своите въпроси в реално време.

Дискусията за бъдещето на електронното образование срещна експертните мнения на директори на училища, ректори на университети, представители на европейските и българските институции, както и на бизнеса, който предлага технологични решения. Участие взеха българският еврокомисар Мария Габриел с ресор "Иновации, научни изследвания, култура, образование и младеж", министърът на образованието и науката Красимир Вълчев, кметът на Столична община Йорданка Фандъкова, председателят на Комисията по образованието и науката при Народното събрание Милена Дамянова.

Конференцията бе провокирана от ситуацията, в която нуждата от адекватно онлайн образование в условията на изолация се оказа приоритет. На нея се обсъдиха сценариите, които стоят пред Министерството на образованието и науката за началото на новата учебна година.

Вълчев: Училищата се справиха отлично с дистанционното обучение, но няма по-добра подготовка от присъствената

На 15 септември всички училища и детски градини отварят врати. Учениците ще влязат в тях физически. Дистанционната форма все пак остава и ще се прилага при необходимост в зависимост от ситуацията, стана ясно по време на конференцията.

„Следващата учебна година ще стартира присъствено. За съжаление, много вероятно е тогава все още да живеем в условията на коронавирус, което ще наложи постоянно превключване”, заяви министърът на образованието и науката Красимир Вълчев.

Мария Габриел: Кризата с коронавируса трябва да се използва като възможност да въведем иновации в образованието

„Все още имаме деца, които не разполагат с необходимите цифрови устройства. Важното за държавите членки е да помислим как в рамките на следващия програмен период могат да бъдат използвани средства, така че да се даде решение и на тази ситуация”, каза еврокомисарят Мария Габриел.

За да може да се спазва задължителната дистанция при присъственото обучение, учениците трябва да са между 10 и 15 в едно помещение. Това може да стане чрез редуване на присъствено с дистанционно обучение”, коментира Асен Александров, директор на 51-во СУ "Елисавета Багряна".

Представители на бизнеса предложиха в образованието да бъде въведено и предприемачеството.

Според Милена Стойчева, образованието трябва да работи в екип с бизнеса и да отговаря на нуждите на пазара.

"Нашето предложение, за да можем да се впишем в европейската рамка, е да имаме предприемачество и иновации като част от обучението във всеки един университет. Това не означава да въвеждаме нови предмети, а да създадем основа студентите във всички специалности да се включват в този процес", обясни тя.

nova.bg