Няма да се отменят търговете за лекарства в болниците
Няма да се отменят търговете за лекарства в болниците / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Не смятам, че трябва да се отменят търговете за лекарства в болниците, каза министърът на здравеопазването Десислава Атанасова по време на парламентарния контрол. По думите й този начин на осигуряване на лекарства за лечение на онкоболни пациенти е по-добър в сравнение с централизираните доставки, които се извършваха от Министерството на здравеопазването до 2010 г. Търговете позволяват болниците по-точно да планират количеството на лекарствата за онкоболни, според министър Атанасова.

Здравното министерство ще използва съществуващите към момента механизми, посредством които могат да бъдат контролирани и мониторирани цените на лекарствата, каза още Атанасова. Тя припомни, че е направено предложение за промени в нормативната уредба с оглед оптимизиране на публичните разходи за осигуряване на лекарствени продукти. 

Министър Атанасова допълни, че ще се използва и механизмът за служебна проверка, която се прави след изтичането на една година от ценообразуването. Служебните проверки и в момента се извършват - проверени са 855 лекарствени продукта, като на 455 е намалена цената.

Оптимизиране на цените на лекарствата ще се постигне и чрез договаряне с притежателите на разрешение за употреба на отстъпки от стойността, на която НЗОК заплаща за съответните лекарства. Екипът на министерството е готов и с предложения за промени в Наредбата за цени и реимбурсиране, добави тя.

Министър Атанасова посочи, че може да се предложи намаляване на нивата на надценките на търговците на едро и на дребно на лекарства. Тя ще предложи и увеличаване на броя на държавите, с които България се реферира. Сега са 8, като се избират най-ниските цени, но може да се предложат 16 държави, избрани на принципа да имат сравнително стабилна валута, обясни Атанасова.

Диференцираната ставка на ДДС за лекарствата е обсъждана нееднократно, но в средата на бюджетната година не е възможно да се направи такава промяна, каза още министър Атанасова.

В парламента министър Десислава Атанасова коментира още, че един от най-сериозните проблеми, пред които страната ни е изправена е „изтичането” на млади и подготвени лекари извън държавата. В момента се заемат бройките за специализациите и след това ще се мисли за пълна промяна на Наредбата за следдипломна квалификация, уточни тя.

Измененията, които Министерството на здравеопазването е подготвило в нормативната уредба ще доведат до облекчаване на достъпа до специализация и до по-голяма гъвкавост при определяне на броя на местата за специализанти.

В проекта са предвидени няколко по-съществени изменения - възможността на лекарите, работещи в центровете за спешна медицинска помощ да се зачисляват на специализация по техен избор и по всички специалности целогодишно, но ако прекратят трудовия си договор с центровете, в които работят, ще се прекратява и договорът за придобиване на специалност, уточни министър Атанасова. Според нея по този начин ще се създаде допълнителен стимул за работа в областта на спешната медицинска помощ.