/ ThinkStock/Getty Images
Българските деца не могат да ходят на зелени и сини училища, защото такива почти не са останали – от 140 едва 30 по документи още са собственост на Министерство на образованието. В тях нощувката с включени закуска, обяд и вечеря струва 16 лв. Това казаха от гражданската инициатива „Да върнем ученическите лагери на децата”. Държавата е поверила стопанисването на дружеството „Ученически отдих и спорт” ЕАД, но то е затънало в дългове и съдебни дела, защото ученическите лагери са строени на апетитни курортни места. Членовете на инициативата искат от министерството среща, укрепване на останалите лагери и ясна стратегия за следващите 10 години.

За следващата учебна година в половината училища ще има шкафчета
 
Малко учители знаят за съществуването на ученическите лагери и още по-малко родители. От гражданската инициатива обясниха, че вместо децата да могат да се възползват от тези места, зелени или сини училища често се организират в скъпи СПА хотели, което прави невъзможно за някои семейства да изпратят детето си. Ивайло Шопски – секретар на инициативата, каза, че проблем има и той трябва да бъде решен преди малкото останали бази да станат необитаеми.
 
„Проблем има. Българските деца не могат да ходят на достъпни цени при хубави условия и не знаят за това. Решението е да се седне, да се направи нов регламент, в който да участват гражданите. Уверен съм, че ги има парите, ако има и волята, това може да се случи“, каза Шопски.

Специалисти: Санкцията „преместване в друго училище“ отправя вредни послания
 
В момента събират подписка, която да внесат в министерството. Засега подписалите се са няколко хиляди. Ето и няколко неща, които предлагат:
 
Важното е да се знае на кого е отговорността. Много важно е и това децата да имат ангажимент, когато отидат в тези лагери. Трябва да се случва нещо, да придобиват знания и умения. Трябва да има точна и ясна програма - какво е ежедневието на децата там, да се назначат вместо десетки чиновници, педагози“.

Колко деца върна в класните стаи кампанията на институциите?
 
Според тях е редно до обяд децата да спортуват, следобед да учат, а сутрин да пеят химна на България и да издигат трибагреника.