Москов призна: Половината ваксини от Турция не могат да се ползват у нас
Москов призна: Половината ваксини от Турция не могат да се ползват у нас / снимка: БГНЕС
Москов призна: Половината ваксини от Турция не могат да се ползват у нас
82393
Москов призна: Половината ваксини от Турция не могат да се ползват у нас
  • Москов призна: Половината ваксини от Турция не могат да се ползват у нас

Половината от ваксините, които преди три месеца внесохме от съседна Турция, са забранени за употреба в България, защото са опасни. За това информира пред Дарик председателят на Центъра за защита на правата в здравеопазването д-р Стойчо Кацаров.

По-рано през деня здравният министър д-р Петър Москов призна, че ваксините не са разрешени у нас и посочи, че те ще се съхраняват в складове и ще влязат в употреба само ако Изпълнителната агенция по лекарствата даде разрешение за това, в случай на нужда, вследствие на голям мигрантски натиск.

По-големият проблем според Кацаров обаче се състои в това, че с останалата половина от ваксините, внос от Турция, няма как да задоволим нуждите на малчуганите до края на годината, тъй като за целта трябват над 300 000 ваксини, а ние разполагаме едва със 100 000.

Половината от препаратите, които преди месеци внесохме от Турция, са срещу Хепатит B, но съдържат опасни съставки, информира д-р Стойчо Кацаров. Единият проблем е във високото съдържание на стабилизатора тиомерсал, в който има живак.
„Щом са забранени, значи са опасни, иначе не биха били забранени. Те имат два проблема. Единият е с въпросния тиомерсал, който надвишава пределната концентрация, и вторият е с компонента за коклюш. Изискването е компонентът да бъде ацелуларен, тоест без клетки, а той е с клетки", обясни Кацаров.

Здравният министър д-р Петър Москов информира, че тези ваксини не са разрешени у нас и няма да бъдат използвани за имунизации на деца.

Пациентска организация: Половината ваксини от Турция не са разрешени за употреба в ЕС

„Спекулациите на тази тема да спрат", настоя министърът и допълни: „Тази ваксина против хепатит е свързана с евентуални възможности от миграционен, бежански и друг натиск в годините. Тя има три години срок на годност и при нужда, при кризисна ситуация само след разрешение на Изпълнителната агенция по лекарствата бихме могли да използваме това нещо при криза. Това е ваксина, която официално е одобрена от Световната здравна организация и СЗО я изкупува за противоепидемични дейности по целия свят. В България няма поддържане на разрешително за тази ваксина. Тоест по никакъв начин не става въпрос за ваксина, която може или ще бъде използвана в рамките на задължителния имунизационен календар. Там нещата са покрити", увери Москов.

Според д-р Стойчо Кацаров обаче далеч не са покрити, тъй като за имунизации на малчугани оставаме с едва 100 000 ваксини. „Това се прави на три пъти след раждането - на два, три и четири месеца. На 60 000 деца са 180 000 ваксини само за тези три ваксинации. Плюс това има на втората година и на шестата година. Тоест пет ваксинации в рамките на година, които трябва да се осигурят за около 60 000 души. Дефицитът е тотален, а най-големият проблем е, че те няма откъде да го намерят в момента, защото тези ваксини се произвеждат само по предварителна заявка за следващата година. Това е сложно производство. Тоест ти, ако отидеш при производителя и му кажеш - ето ти парите, дай ми ваксините, той няма откъде да ти ги даде, защото всичко, което произвежда в момента е предварително договорено и платено", каза Кацаров.

Министър Москов обеща да се набавят липсващи ваксини за малчугани

Така единственото спасение, за да бъдат осигурени имунизациите на малчуганите до края на годината, според Кацаров е Световната здравна организация. Тя имала резервен фонд от препарати за бедствия и Министерският съвет може да поиска помощ от нея.

Поради липса на ваксини за имунизация на бебета, преди три месеца Турция достави 200 000 бройки, 100 000, от които се оказаха негодни. Без нашата държава да плаща за това, в замяна пък предостави на Турция БЦЖ ваксини срещу туберкулоза.