Пациентска организация: Половината ваксини от Турция не са разрешени за употреба в ЕС
Пациентска организация: Половината ваксини от Турция не са разрешени за употреба в ЕС / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Половината от петвалентните ваксини, които преди три месеца внесохме от съседна Турция, не са разрешени за употреба в Европейския съюз заради високото съдържание на стабилизатора тиомерсал, в който има живак. Това информираха от Центъра за защита на правата в здравеопазването, откъдето уточняват, че общият брой на внесените ваксини е бил 200 000.

От организацията добавят, че според закона, внос на подобни продукти може да се осъществи само след предварително издадено разрешение от Изпълнителната агенция по лекарствата, което значи, че в случая агенцията изобщо не е издавала такова разрешение. Митническите власти също били „забравили" да информират агенцията за вноса на 100-те хиляди неразрешени за употреба ваксини. Така агенцията научила за този внос едва след като ваксините били приети в складовете на Българския червен кръст.
От Центъра за защита на правата в здравеопазването подчертават, че първото нарушение на закона е извършено от Министерския съвет, който е дал съгласие за приемане на дарението от южната ни съседка, второто нарушение - от турския посланик, който е подписал споразумението, а третото нарушение е извършил Българският червен кръст, тъй като не е съгласувал вноса с Агенцията по лекарствата. Здравният министър д-р Петър Москов съобщи, че ако от агенцията преценят, че неразрешените ваксини са опасни, те няма да бъдат използвани. Това означава, че при нужни 300 000 ваксини за една година, страната разполага едва със 100 000. „Ситуацията е критична и единствената възможност, която остава, е Министерският съвет да поиска помощ от Световната здравна организация, която има резервен фонд за бедствия", посочват още от неправителствената организация.

Поради липса на ваксини за имунизация на бебета, преди три месеца Турция достави 200 000 бройки. Без нашата държава да плаща за това, в замяна пък предостави на Турция БЦЖ ваксини срещу туберкулоза.