Митрополит Николай: Роденото от „сурогатна” майка дете е непълноценен продукт
Митрополит Николай: Роденото от „сурогатна” майка дете е непълноценен продукт / netinfo

Според тълковния речник на българския език „сурогат” означава „Продукт, който е непълноценен заместител на друг продукт; непълноценен заместител; ерзац”, заявява по повод „сурогатното майчинство” в свое обръщение Пловдивският митрополит Николай.

И продължава: „Поне в това отношение инициаторите на тази модерна практика са честни: това не е майка, а непълноценен заместител-ерзац; това дете няма да е дете, а непълноценен продукт. Вижте, колко ясно са ни го казали. Продукт. Стока”.

„Кажете ми колко трябва да е оскотяло едно общество, което мълчи, когато някой му предлага да бъде създадена правна възможност за майките да „отдават под наем” и да продават утробите си? Има ли съмнение, че това ще е бизнес? Кажете ми кое е това, което може да накара една жена, да извади плода на утробата си и да го предаде в ръцете на друга жена? Човеколюбие? Любов към бездетните? Или скотско отчаяние, породено от безпътица, безработица и физически глад?”, пише още Пловдивският митрополит.

„Казват, че това било европейска практика и не бива ние да се делим като някакви провинциалисти. Аз пък четох интервю на италиански евродепутат, християн-демократ, който казва, че в Италия такъв закон няма шанс. И чух, че в САЩ само четири щата са го узаконили. Не може ли да поизчакаме малко? Като се узакони във всичките щати - пък тогава да го мислим”, изразява  още позицията си митрополит Николай.

В текста си митрополит Николай обръща внимание и на фактическото съжителство, за което, по думите му, се очаква отново да бъде поставено на дневен ред. „Бракът е „съюз между мъж и жена”. Фактическото семейно съжителство е договор. Имам въпрос: този договор пак ли ще се сключва между мъж и жена или не само? Ако фактическото съжителство ще е договор, който може да се сключи НЕ САМО между мъж и жена, ще е добре това да се каже своевременно”, пише митрополитът.

И продължава: „Всеки ли двама души, сключили договор за фактическо съжителство, ще могат да си поръчат дете на сурогатна майка?”.

В заключение Пловдивският митрополит Николай отбелязва, че църквата винаги ще подкрепя всякакви действия на държавата, защитаващи семейството и особено децата. „Бихме подкрепили например всяка инициатива, водеща до намаляване на детската престъпност. Защото в България все по-често деца убиват деца. Това трябва да бъде спряно. Но то няма да бъде спряно, ако не бъдат открити източниците и анализирани причините за царящата безнравственост. Няма да спре, като се разрушава семейството, а обратно - като се укрепва”, пише той.

Пълния текст на митрополит Николай може да се прочете на интернет страницата на Българската православна църква.