Няма предоставени данни дали български граждани с руски паспорти са мобилизирани в Русия за войната в Украйна. Това е по-скоро въпрос към Министерството на външните работи (МВнР). Това заяви министърът на отбраната Димитър Стоянов.

Консултативен съвет по национална сигурност (КСНС) може да се свика с работещо Народно събрание или с искане на Министерския съвет. Мобилизацията не става от днес за утре - това е дълъг и продължителен процес. Не е просто да облечеш един цивилен гражданин в униформа и да му дадеш оръжие, има подготовка за формирования и чак тогава да бъде на бойното поле, посочи още военният министър.

Войната в Украйна: Путин обяви частична военна мобилизация в Русия

На въпрос дали страната ни ще подкрепи нови санкции на ЕС срещу Русия, той отговори, че страната ни винаги е следвала единната европейска позиция и в този случай нови санкции ще бъдат подкрепени.

Заплаха от въвличане на страната ни във войната засега няма, допълни още Стоянов.

„Българската армия е в постоянна бойна готовност. Засилили сме наблюдението и разузнаването в източната част на страната“. Това коментира министърът на отбраната Димитър Стоянов пред журналисти днес във връзка с обявената частична мобилизация в Русия.

Министър Стоянов изтъкна, че мобилизацията от руска страна носи риск за националната сигурност, но подчерта, че заплаха от пряко въвличане на България в конфликта засега няма.

„Както знаете, армията освен да изпълнява всекидневната си дейност, е и на границата. Тя е в Каравелово. Бяхме и на пожарите. Армията е там, където трябва да бъде“, заяви министър Стоянов.

По отношение на ситуацията на границата министърът на отбраната коментира още, че през последните дни няма засилване на натиска. „Това се получава, не само благодарение на засиленото присъствие на Българската армия. Разбира се и Гранична полиция е там, с тях работим съвместно по границата. Трябва да отбележим и усиленото присъствие на турската жандармерия, която оказва помощ за намаляване на натиска по нашата граница. Благодарение на тяхното съдействие натискът в момента не е чак толкова голям“, допълни той.