Дмитрий Песков
Дмитрий Песков / БГНЕС
Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков свърза обявената в Русия частична мобилизация с това, че Москва се сблъсква с военния потенциал на НАТО.
Отговаряйки на въпроси на журналисти, говорителят припомни днес какво е казал миналата седмица - че не става и дума за пълна мобилизация. "Президентът (на Русия Владимир) Путин разказа в обръщението си как са се променили условията в хода на специалната военна операция. Именно президентът Путин разказа, че сега ние де факто се сблъскваме с военния потенциал на НАТО и редица други неприятелски държави", заяви Песков, цитиран от ТАСС. Путин не е провеждал никакви телефонни разговори с чуждестранни лидери преди днешното си обръщение към руснаците, каза говорителят на Кремъл.

В указа, подписан днес от руския президент, има една поверителна точка - номер 7. Във версията на документа, публикуван на сайта на Кремъл, тази точка е пропусната, а във версията, появила в портала за юридическа информация, е обозначена като "за служебно ползване», отбелязва руският опозиционен сайт Медуза. Според него в 7-ма точка се говори за количеството на мобилизираните.

Запитан за тази точка, Песков каза, че не може да даде информация, защото тя е "за служебно ползване". Не пожела да отговори и на въпроси защо е била засекретена, а препрати към изказването на министъра на отбраната Сергей Шойгу за призоваване на "до 300 000 души".
Песков каза, че засега не е осведомен дали от мобилизация ще бъдат освободени сътрудниците на президентската администрация по аналогия с депутатите и сенаторите. Руското правителство ще обяви "много скоро" кои категории граждани ще бъдат освободени от частичната мобилизация на резервисти с военни специалности, каза той, цитиран от Ройтерс.

Говорителят на Кремъл отказа да коментира и възможността за затваряне на границите, за да се предотврати евентуално отклоняване от военна служба. Днес се появиха информации за рязко увеличаване на  покупките на еднопосочни билети за заминаване от Русия. Попитан дали Русия ще затвори границите си за подлежащите на мобилизация, говорителят каза: "Не мога да отговоря на този въпрос ... Има съответните разпоредби в действащото законодателство".
Песков заяви също, че руското правителство скоро ще определи на кои граждани ще бъде позволено да отложат явяването за военна служба при частичната мобилизация.

Говорителят на Кремъл препоръча на шефа на европейската дипломация Жозеп Борел да обърне внимание на престъпленията, извършени по думите му от украинските власти в Донбас, като се започне от 2014 г., и чак след това да говори за организиране на трибунал срещу военните престъпници. Така Песков реагира на инициативата на европейския политик, подкрепил създаването на независим трибунал за "привличане на руснаците към отговорност" за действията им в Украйна. "Като цяло бихме искали да препоръчаме на европейските дипломати да обърнат внимание, започвайки от 2014 г., на престъпленията на украинския режим, които могат и трябва да станат повод за същия този трибунал, за който говорят европейците", каза Песков.

Страната е готова да започне частичната мобилизация, заяви днес на заседание на колегията на министерството на отбраната министърът Сергей Шойгу и отбеляза, че е дошло време на практика да се използва опитът, натрупан в ежегодните стратегически учения. "Директивата е подписана от мен, задачите са разпределени по всички субекти (на Руската федерация), указанията на генералния щаб за реда на провеждане на мобилизационните мероприятия във войските и силите са дадени", каза министърът.

Решението да се увеличи от 1 януари 2023 г. на числеността на руските въоръжени сили със 137 000 военнослужещи е продиктувано от курса на западните страни начело със САЩ за сдържане на Русия и нейните съюзници, каза Шойгу.
 
БТА