/ БГНЕС
Каква е функционалността на човек с увреждане, какви мерки са нужни за компенсиране на дефицита му и в каква област може да се развива или реализира - отчитането на тези параметри като допълнения в наредбата за медицинската експертиза предлагат майките от инициативата "Системата ни убива".
 
В протестна декларация до премиера Бойко Борисов, вицепремиера Валери Симеонов и министрите на здравеопазването и на социалната политика майките заявяват, че последните промени в наредбата не решават проблемите на хората с увреждания, а са опит за симулиране на дейност в тяхна полза.

30 юли: Родители и близки на хора с увреждания на протест в София (СНИМКИ)
 
Те посочват, че предложените допълнения ще осигурят на хората с увреждания адекватна подкрепа, както и място на трудовия пазар за тези, които имат възможност да се развиват.
 
Въпреки добрата оценка за подробно разписаните и систематизирани заболявания в обновената наредба, по която се издава ТЕЛК, протестиращите майки настояват за въвеждане на оценка на функционалните увреждания по методиката ICF на Световната здравна организация. Като мотив за това те посочват, че използването само на медицинската класификация на диагнозите не е достатъчно, за да се определи с точност колко функционален е един човек, как да бъде компенсиран дефицитът му и в какви сфери може да се реализира.

Може да дадат 150 млн. лв. допълнително за хората с увреждания догодина
 
Като допълнения към наредбата майките предлагат въвеждане на термина функционалност, мерки за компенсиране на дефицита, причинен от дадено заболяване, които задължително да се вземат предвид при изписването на медицинско изделие, рехабилитация и други услуги, както и наличие на медицинска препоръка за областта, в която дете с увреждане може да се развива или човек с увреждане може да се реализира.
 
Промените, влезли в сила от миналия месец, не решават проблемите, за които майките говорят от години, се казва в декларацията - а именно, че медицинската експертиза продължава да има универсално значение за извоюване на привилегии, което води до злоупотреби.