Лихвари се преквалифицирали, захванали се и с каналджийство
Лихвари се преквалифицирали, захванали се и с каналджийство / БГНЕС
Лихвари се преквалифицирали, захванали се и с каналджийство
86884
Лихвари се преквалифицирали, захванали се и с каналджийство
Лихвари се преквалифицирали, захванали се и с каналджийство
  • Лихвари се преквалифицирали, захванали се и с каналджийство
  • Лихвари се преквалифицирали, захванали се и с каналджийство

Лихвари от Филиповци започнали да се занимават и с каналджийство. Групата бе разбита в четвъртък, като са задържани седем от членовете й, а един се издирва. При претърсванията в жилището на ръководителя на лихварите Януш Йорданов oрганите на реда се натъкнали и на 30 бежанци. Успехът на операцията бе представен на съвместен брифинг на МВР, ДАНС, ГДБОП и Специализираната апелативна прокуратура.

Шефката на апелативната спецпрокуратура Даниела Попова обясни, че данни за дейността на лихварите е имало от 2009 година, но потърпевшите не говорели от страх.

"Знаете, че по принцип тези групи действат със силови методи, безкрайно са изплашени хората и е много трудно да склониш някого да разкаже за дейността на група", каза тя.

Лихварите са жители на "Филиповци", а от тях са вземани заеми в размер от 100 до 4000-5000 лева, като сумите над 1000 лева са били обезпечавани с предоставяне на автомобил или прехвърляне на недвижим имот. Впоследствие им е обещавано, че недвижимостите ще им бъдат върнати, но в повечето случаи според доказателствата групата не е връщала имотите и колите с твърденията, че хората дължат още лихви, независимо че е върната основната сума, каза Попова.

Лихвари се преквалифицирали захванали се и с каналджийство
netinfo

За другата дейност лихварите органите на реда разбрали, когато при обиските се натъкнали на 30 бежанци в къщата на ръководителя на престъпната група.

"Към настоящия момент се работи и по тази линия. Установяваме, че групата се е преквалифицирала в един момент в подпомагане на бежанци", каза Попова. Установява се дали приносът е на цялата група или на отделни нейни членове. Лихварите са набирали шофьори и автомобили за транспортирането на бежанци извън пределите на страната.

"Каналджийството като престъпна дейност явно вече е привлекателно поради повишаване на парите, които се предлагат за преминаване през страната и вече е апетитно за висококонспиративни и организирани престъпни групи", каза главният секретар на МВР Георги Костов.

Той отчете и резултатите от организираната полицейска акция на територията на страната в търсене на нелегални бежанци - заловени си 23 души без документи.