Председателят на парламента Ива Митева официално закри последното заседание на 46-ото Народно събрание с думите „Колеги, пожелавам ви една успешна и спокойна предизборна кампания“. Държавният глава Румен Радев подписа указите за назначаване на служебно правителство, което ще встъпи в длъжност на 16 септември, за разпускане на парламента на същата дата и за насрочване на избори 2 в 1 на 14 ноември 2021 г. Официалната церемония, на която президентът ще представи структурата, състава и приоритетите на бъдещото служебно правителство, ще се състои от 09:00 ч. утре на „Дондуков“ 2.

Иначе последният парламентарен ден на депутатите в 46-ото Народно събрание премина изключително бурно, както през изминалите месеци. С много емоции, разгорещени дебати и спорове.

Ива Митева: Парламентът свърши добра работа

Последен ден на 46-ото Народно събрание
БГНЕС


Парламентът прие единодушно доклада на временната комисия за разследване на полицейско насилие на протестите миналото лято и прилагане на специални разузнавателни средства (СРС) на протестиращи и на опозицията. "За" бяха 123 депутати, без "против" и "въздържал се". ГЕРБ и ДПС не участваха в гласуването. Докладът беше обсъден при закрити врата, заради съдържащата се в него поверителна и секретна информация. В закритата част на заседанието са били прочетени имената на 130-те граждани, върху които е установено прилагането на СРС. В доклада се посочва, че сред тях има шестима политици, петима журналисти, от които един, пишещ за френска медия, трима председатели на граждански сдружения, двама генерали от резерва, един служебен министър, един прокурор от Софийска градска прокуратура, един бивш съдия от Софийски градски съд и един ММА боец.

Това закрито заседание, обаче, по-рано предизвика напрежение сред депутатите. „Рухна опорката на Бойко Рашков, Николай Хаджигенов и на всички останали, които твърдяха през цялата предизборна кампания за изборите на 11 юли, а и след това, че има стотици подслушвани български граждани, политици, представители на медии“. Това каза по време на извънреден брифинг в парламента Десислава Атанасова, председател на ПГ ГЕРБ-СДС, която коментира решението на председателя на Народното събрание да бъде закрито заседанието на парламента в частта с доклада на комисията за полицейското насилие на протестите и подслушването на протестиращи и на опозицията.

Приеха доклада за полицейското насилие на протестите и подслушването на протестиращи
 

ГЕРБ: Рухна конструкцията на Бойко Рашков и Хаджигенов (ВИДЕО)

„В зала явно ще е само гласуването на доклада. От ГЕРБ няма да се върнат за гласуването“, уточни Атанасова.

Атанасова коментира, че ако е имало подобно подслушване, първо министърът на вътрешните работи е щял да огласи тази информация. Тя констатира, че обявеният на интернет страницата публичен доклад, съдържа 70 реда, свързани с използването на СРС-та.

"Истината е, че във всички документи, които са изпратени в тази временна комисия, няма данни за такива подслушвания", добави Атанасова.

Тома Биков коментира, че в този доклад няма абсолютно нищо секретно. По думите му, след като свърши заседанието, отново ще бъдат казани едни и същи лъжи, че имало подслушване. Биков припомни изказване на Бойко Рашков по време на предизборната кампания, когато е обявил, че щом се свика 46-ото НС, цялата информация за подслушванията, ще бъде извадена пред българското общество. "Понеже знаят каква е информацията, ги е срам да дойдат и да ви я предоставят. Това е причината да засекретят заседанието и то при липса на кворум. Това е един достоен финал на тези, които лъгаха, лъжат и продължават да лъжат и които след два месеца изобщо няма да съществуват в българската политика", добави Биков.

Радев подписа указите за разпускане на парламента, назначаване на кабинет и нови избори
 

Междувременно в края на пленарния ден стана ясно, че Бюрото по защита на свидетелите, осъществяващо личната охрана на главния прокурор, минава под управлението на Министерството на правосъдието, решиха окончателно депутатите. Това е единствената законова промяна, извън актуализацията на трите бюджета на страната, която това Народното събрание успя да доведе докрай в двумесечната си работа. Окончателното оформяне на текстовете бе посрещнато с аплодисменти в пленарната зала. Превърналият се в спорен законопроект очаквано бе приет след остри реплики между депутатите.

„Това бюро не е нито на прокуратурата, нито на съда, това бюро е на правосъдната система“, противопостави се на промените Хамид Хамид от ДПС, който шеговито предложи името на законопроекта да се промени на „Закон за осветяване на някои защитени свидетели“.

„Това ли е реформата в съдебната система? Това ли е вашето разбиране за правова държава?“, попита Анна Александрова от ГЕРБ.

ИТН
БГНЕС

„Искате бюрото да остане там, където е, защото вероятно ще имате нужда от защита“, включи се дебата в Радостин Василев от ИТН. „Защитавате преторианската гвардия на главния прокурор“, подкрепи го Димитър Делчев от ИБГНИ.

Депутатите от ДБ също изразиха подкрепа за промените, а бурни реакции в залата предизвика изказването на Филип Станев от най-голямата парламентарна група. „Голата истина е, че голяма част от депутатите се опитват да запазят това странно бюро и този главен прокурор“, обърна се той към колегите си депутати от ГЕРБ и ДПС. „Срам ме е, че съм в тази зала и сега ще изляза от тук“, каза още той, напускайки пленарната зала.

Закриване на Специализирания наказателен съд, Апелативния специализиран наказателен съд и съответните специализирани прокуратури, гласува парламентът на първо четене с промени в Закона за съдебната власт. Вносители са Христо Иванов "Демократична България" и група народни представители. "За" бяха 130 депутати, без "против" и "въздържал се". ГЕРБ-СДС и ДПС не участваха в гласуването. Днес бе последното пленарно заседание на 46-то НС и депутатите няма да имат време да направят предложения преди второто четене. Това ще стане евентуално в следващия парламент. Все пак, според вносителите, това е първата стъпка от съдебната реформа.

Междувременно през деня всички парламентарно представени групи прочетоха и своите заключителни декларации в последното заседание за 46-ото Народно събрание.

В последните си часове: Парламентът „закри" символично спецправосъдието

Последен ден на 46-ото Народно събрание
БГНЕС

                                             БСП

Председателят на ПГ на "БСП за България" Корнелия Нинова заяви в декларация, че големият грях на 46-ото Народно събрание е, че не се намери разум и отговорност да се направи промяната.

"46-ото НС трябва да е урок и дано днес на 15 септември да сме добри ученици и да сме го научили", каза тя.

Нинова коментира, че това НС е започнало по грешен начин и няма как да свърши по правилен. „Началото беше сбъркано, защото сложихме предварително разделителни линии - партии на статуквото и партии на промяната“, каза тя.

Това да си в парламента не означава задължително, че управляваш, че участваш в модела на ГЕРБ и си статукво. Ако следваме вашата логика, вие вече в два парламента участвате, тук вътре, следователно вече сте статукво“, обърна се тя към т.нар. партии на протеста. „Това беше първата причина и тя е основополагаща за разрива, който стана в парламента. Втората - липсата на разум и отговорност да съставим мнозинство“, допълни още Нинова.

"Илюзията за плаващи мнозинства ни изигра лоша роля. Плаващо мнозинство означава плаваща покупко-продажба на гласове, на интереси", коментира още лидерът на БСП. "Трета причина - емоциите, интересите на Аз-а, а според ваши реплики - и групови, и корпоративни интереси взеха връх над разума и интересите на държавата", каза Нинова.

Нинова: Големият грях на НС е, че не намери разум и отговорност да направи промяната

Последен ден на 46-ото Народно събрание
БГНЕС

                                                              ДПС

По повод края на работата на 46-ото Народно събрание председателят на ПГ ДПС Мустафа Карадайъ каза в декларация от името на групата, че „днес демокрацията е в риск, моделът ГЕРБ продължава с пълна сила, но с други изпълнители“. Той отбеляза, че вай-важното, което искат да кажат, е, че държавността е под нарастваща заплаха.

В декларацията от ДПС настояха, че е крайно време да се спре нарушаването на Конституцията и законите на страната на най-високо ниво. "В последните месеци сме свидетели на нарушение на Конституцията от най-високо ниво - президент и Народно събрание. Президентът не просто си позволи да назначи за министър лице, което не отговаря на изискванията на Конституцията, той безпардонно зачеркна законността", каза Карадайъ. По думите му няма такъв прецедент в най-новата ни история.

Последен ден на 46-ото Народно събрание
БГНЕС


"Намери се президент, който реши, че Конституцията и законите нямат никакво значение. Този президент, като се е поставил над Конституцията, или се е самозабравил или съзнателно прокарва идеята за президентска република без да има понятие какви поражения нанася над демокрацията, над държавността и до каква степен поставя под риск бъдещето", заяви Карадайъ от името на парламентарната група. В декларацията се посочва, че с действията си този президент руши реда и демокрацията, застрашава мира и стабилността в страната и региона. "ДПС няма да позволи някой случайно попаднал в политиката да руши това, което е създадено за всички тези години. Разрушаването е лесен процес, градежът е труден и дълъг процес", каза Карадайъ.

От ДПС насочват вниманието и към действията на служебния министър на вътрешните работи, които определят като репресии и унижения, събудили грозни спомени за тоталитарното минало. "Служебният кабинет на Румен Радев показа твърде нелицеприятната същност на своята истинска политика", каза Карадайъ.

Последен ден на 46-ото Народно събрание
БГНЕС

                                            ГЕРБ-СДС

Председателят на ПГ на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова
заяви в декларация по повод края на 46-ия парламент, че залогът в предстоящите президентски и предсрочни парламентарни избори на 14 ноември е повече от това кой ще спечели, кой ще загуби и кой колко места ще има в 47-ото Народно събрание. „Залогът след предсрочните парламентарни избори ще бъде свързан с оцеляването на самата парламентарна демокрация, която в последните месеци беше грубо атакувана от действащия президент“, каза тя.

"Изчегъртването на политическия опонент рано или късно води до изчегъртване на самата демокрация", заяви Десислава Атанасова.

"Изтече срокът на годност на това НС, а, г-жо Зайкова, вие се оказахте лоша орисница и за 45-тия, и за 46-тия парламент, защото щетите, които нанесоха върху парламентаризма, ще се помнят дълго", каза тя. Политическата криза се задълбочи, а изходът от нея става все по-неясен и все по-труден, коментира Атанасова. По думите й, проваленият мандат на 46-то НС е отговорност, както на политическите сили в него, така и на служебния кабинет, който нямал потенциал да успокои политическото напрежение и да създаде подходяща атмосфера за излъчване на редовно правителство.

Атанасова: ГЕРБ е незаобиколим фактор в политическия живот (ВИДЕО)

„Духът на българската конституция не вменява по никакъв начин на един служебно назначен от президента кабинет да реформира различни сектори в обществения живот, да въздава справедливост или да изгражда дългосрочни стратегии. Последното е единствено симптом за скрити намерения за суспендиране на парламентарната власт от страна на президента“, посочи Атанасова.

Докато партиите на протеста се радвахте, че служебното правителство изчегъртва ГЕРБ, не разбрахте явно, че вече е започнало да изчегъртва и вас. Никога не е имало такава тежка атака от страна на силовия апарат на държавата срещу определена партия, но ние издържахме и на този натиск и показахме, че не просто съществуваме, а сме незаобиколим фактор в българския политически живот“, отчете председателят на ПГ на ГЕРБ.

Последен ден на 46-ото Народно събрание
БГНЕС

                                 "Демократична България"

Този парламент беше и решителен момент да си направим изводите за това какво ни предстои, заяви в декларация от името на ПГ "Демократична България" председателят й Христо Иванов. „Предстои ни вече да няма "големи", българският политически живот да се състои от повечко средни по размер партии и играчи, никой от които да не може да се държи като големия, да тропа, да слага на масата едни имена, да казва "няма да ме питаш кои са тези имена и, ако смееш да питаш - това е скандал", обясни той.

По думите му, много прилагателни са се казали за този парламент, започнало е едно неудържимо сочене с пръсти, откриване кой е виновен. "Пак казвам - гузни, негонени бягат. Длъжни сме да опитаме да предложим на нашите избиратели и една по-оптимистична версия за това, какво се случва с нас като политическа общност в България", отбеляза Христо Иванов. Според него се случва много важна трансформация, която не може да се случи бързо, еднократно, линейно, подредено, планирано, организирано, така че да се вмести в един ясен парламентарен цикъл. Очевидно, обясни той, тя налага такива едни сътресения, "няколко пускания на пералнята на народния вот".

Централният въпрос защо се случва тази криза е въпросът как в България се осъществява властта, в чий интерес, от чие име, по какъв начин, технологията на властта - това, е в което и двата парламента се спънаха на много нива, отбеляза Христо Иванов. Оказа се, допълни той, че дори не можем да проведем среща без след това да се тръгне да се разказва по медии какво се е казало на нея, самият факт, че я е имало, да се превърне в компромат или в част от кампания. Нямаме съгласие помежду си дори за най-базовия формат, в който да се води диалог - тези неща не са самоцелни, подчерта председателят на ПГ ДБ.

Христо Иванов и Мая Манолова в остър спор с председателя на НС Ива Митева

Последен ден на 46-ото Народно събрание
БГНЕС

                                            "Има такъв народ"

„Това е един лицемерен парламент, който стана ясен пред всички. Едно се говори в кулоарите, друго се говори на консултациите и съвсем различно се приказва пред медиите“. Това каза Тошко Йорданов в декларация от името на ПГ "Има такъв народ" (ИТН).

Йорданов посочи, че такова тотално лицемерие не е имало. "Може би е имало, но ние за пръв път го виждаме като външни хора. Искрено се надявам следващият парламент да бъде по-малко лицемерен и тъй наречените партии на промяната, ако ни дойде акъла в следващия парламент, да изпълним това, което казваме пред хората", добави той.

"Този парламент изказа наяве така наречения процес "Татянадончевщина" с ходене по парламентарни групи, опити за отцепване на хора, размахване на листчета, на които не си спомняме какво сме писали на тях. Това е форматът, в който се е работело в тези парламенти", добави Йорданов.

Тошко Йорданов: В парламента цари лицемерие и „Татянадончевщина"

В декларацията си той припомни, че този парламент не е излъчил правителство, защото всички политически партии "Изправи се БГ! Ние идваме!", "Демократична България" /ДБ/, ГЕРБ-СДС, "БСП за България", без ДПС, са заявили ясно, че няма да го подкрепят. По думите на Йорданов единствено от ДПС са мълчали.

"Заради това няма правителство", допълни Йорданов. Той добави, че що се отнася до заявените общи цели и посоки с дясната страна на залата, включително и с "БСП за България", всъщност са се оказали без никакво значение, след като са поискали "персонален контрол върху бъдещото правителство". "Този персонален контрол бе поискан от Христо Иванов в присъствието на още четири човека в нашата стая. Това са факти. Така че, ако някой носи персонална отговорност защо не се случи - това е г-н Христо Иванов, който там счупи процеса по правенето на правителство", коментира Йорданов.

Към ГЕРБ, Йорданов се обърна с думите: "Има президентски избори, които президентът Радев ще спечели и това е доказателство, че който е срещу вас - печели".

Последен ден на 46-ото Народно събрание
БГНЕС

                               "Изправи се БГ! Ние идваме!"

„Отговорността за провала, за несъздаването на правителство, за неосъществената съдебна реформа е на "Има такъв народ" /ИТН/ като първа политическа сила“. Това заяви в декларация от името на ПГ "Изправи се БГ! Ние идваме!" /ИБГНИ/ председателят й Мая Манолова. По думите й възможностите за съставяне на правителство в този мандат на Народното събрание /НС/ са били пропилени от първите три политически сили, получили мандат - ИТН, ГЕРБ и БСП.

"Всъщност, от партия на статуквото даже нейните избиратели не са очаквали да направи кабинет, така че погледите бяха насочени към партиите на промяната и, разбира се, към първата политическа сила - ИТН. От нея се очакваше да прояви разбиране за диалога, за компромисите, за съгласието, които трябва да бъдат проявени, за да бъде сформирано правителство. Така, че ще ви го кажа направо, уважаеми колеги от ИТН - отговорността за провала, несъздаването на правителство, за неосъществената съдебна реформа е на вас като първа политическа сила", прочете Манолова.

Последен ден на 46-ото Народно събрание
БГНЕС


Надеждата, по думите й, на гражданите сега е насочена към следващото НС, в което формациите на промяната трябва да се прегрупират по начин, по който да бъде победено статуквото и задкулисието.

„Амбициите ни бяха големи, но възможностите се оказаха скромни, защото задкулисието и зависимостите не са си тръгнали от българския парламент, успяха да изкушат онези, за които промяната е само маска, предизборен слоган, изтъкна председателят на парламентарната група. За всички останали, за които промяната е цел - борбата с мафията, със зависимостите ще продължи до пълното им обезвреждане“, обяви Мая Манолова.

Последен ден на 46-ото Народно събрание
БГНЕС