"Залогът в предстоящите президентски и предсрочните парламентарни избори, които ще се проведат на 14 ноември е повече от това, кой ще спечели, кой ще загуби и кой колко места ще има в парламента.

Радев подписа указите за разпускане на парламента, назначаване на кабинет и нови избори

Залогът след предсрочните парламентарни избори ще бъде свързан с оцеляването на самата параментарна демокрация, която през последните месеци беше грубо атакувана от действащия президент".

Това заяви председателят на ПГ на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова в декларация от името на групата в последния ден на 46-ото Народно събрание.

"Във времена на огромни предизвикателства пред страната, всички ние сме длъжни да съхраним демокрацията и плурализма. Това може да се случи само ако осъзнаем, че не унищожаването на политическия опонент, а опитът да намериш точки на съгласие с него, стои в основата на демократичната система. Изчегъртването на политическия опонент рано или късно води до изчегъртването на самата демокрация", посочи Атанасова.

Един от факторите за хроничната политическа нестабилност и краткия мандат на отиващия си парламент, беше активно участие на служебния вътрешен министър Бойко Рашков в предизборната кампания.

"Вместо да пази неутралитет и да гарантира свободата на избор на българските граждани, Рашков привикваше в районните управления активисти и симпатизанти на ГЕРБ, за да ги сплашва.

През цялата предизборна кампания, вътрешният министър използваше позицията си, за да агитира срещу ГЕРБ, което е в разрез, както с буквата, така и с духа на конституцията. Никога през последните 30 години не е имало подобни манипулации на действащата власт по отношение на изборите.

В последните си часове: Парламентът „закри" символично спецправосъдието

Никога не е имало толкова тежка атака отстрана на силовия апарат на държавата срещу определена партия. Ние издържахме на този натиск и показхме, че ГЕРБ не просто съществува, но е и незаобиколим фактор в българския политически живот", допълни тя.

"Опитът, който придобихме през последните месеци ни направи по-силни и благодарение на него още по-истински осъзнаваме, че атмосферата на противопоставяне, изгарянето на мостове между политическите сили и междуинституционалните сблъсъци са в основата на настоящата политическа безисходица.

За да има стабилност и спокойствие за българското общество, тези фактори трябва да бъдат заменени с диалог между партиите и институциите и възможности за партньорство поне при решаването на важните проблеми пред страната", заяви Атанасова. 
БГНЕС