/ БГНЕС
В последния си работен ден депутатите одобриха на първо четене промените в Закона за съдебната власт, предвиждат закриване на Специализираните съд и прокуратура. Макар и да няма време да финализира текстовете, тъй като президентът Румен Радев вече издаде указа за разпускането му, част от депутатите от 46-ото Народно събрание гласуваха символно, като част от обещаваната от протестните формации протестна реформа.

Радев подписа указите за разпускане на парламента, назначаване на кабинет и нови избори

ГЕРБ и ДПС не участваха в гласуването, а „закриването“ мина със 130 гласа „за“, без нито един „против“ или „въздържал се“.

Стефан Янев очаква отново да бъде служебен премиер

Подобно символно гласуване се случи и в предходното 45-о Народното събрание, а ако следващият парламент също се захване с темата, трябва да стартира цялата процедура отначало.

"Има такъв народ" поставя на първо място съдебната реформа, закриването на спецсъдилищата и прокуратурата като "бухалки" на властта, коментира депутатът Иво Атанасов. "Със създаване на невъзможността за съставяне на правителство, за което основната "вина" е на Христо Иванов от ДБ и на ИБГНИ, се пресече възможността за извършване на съдебна реформа", изтъкна депутатът.

"Очевидно съдебната реформа се превръща в една тема, която всички искат да си припишат", отговори Христо Иванов, един от вносителите на законопроекта. "Цялото това "Христо Иванов е виновен" означава, че всички сме стигнали да искаме тази реформа, използвайте я в предизборната си кампания, колеги", обърна се той към другите политически сили в залата.

"БСП за България" подкрепя законопроекта, защото според левицата подобна специализация е опасна и ще доведе до репресии, обяви Явор Божанков. Но отбеляза, че явно темата не е приоритет, въпреки че е много важна за обществото. "Закриването на такъв род институции не е лесна работа, защото не трябва да се създадат предпоставки за отказ на правосъдие", добави колегата му Крум Зарков. По думите му, специализираното правосъдие е създавано през годините, защото никой не е могъл да намери формулата за реформиране на самата прокуратура.

Мая Манолова, председател на ПГ "Изправи се БГ!Ние идваме!", подчерта, че за втори път във втори парламент закриването на спецсъдилищата и прокуратури ще мине само на първо четене. "Съпротивата срещу съдебната реформа в това НС беше огромна, въпреки очакванията на българските граждани и въпреки сериозните данни за сериозни отклонения на спецсъдилищата и прокуратура от целите на специализираното правосъдие, за които са били създадени, посочи тя. От 2017г. досега исканията за прилагане на СРС са над 14 хиляди, от които са разрешени близо 12 хиляди в т.ч. е използването на СРС срещу протестиращи", отбеляза Манолова.
 
БГНЕС/БТА