/ БГНЕС
"Мисля, че парламентът свърши добра работа". Това каза председателят на 46-ото Народно събрание Ива Митева /"Има такъв народ"/ по време на брифинг след края на последното пленарно заседание.

"Тук в парламента ние дадохме допълнително 16,5 млн. лв. за култура, което въобще не е малко", коментира Митева. Тя открои и приетите от депутатите допълнителни средства от 70 млн. лв. за земеделие, също толкова за туризъм, 60 млн. лв. за емигрантски натиск и 100 млн. лв. за общините.

Като успех Митева посочи и приемането на изцяло нов правилник за работата на този парламент. "Досега винаги се е работило върху стария правилник и върху него са се правили предложения. Срокът за предложения беше само два дни. Такова нещо никога не се е случвало", коментира тя.

Край на 46-ото Народно събрание – как премина последният ден на депутатите (ОБЗОР)

Днес успяхме, освен да разгледаме точката за Бюрото за защита на свидетелите, да приемем на първо четене и промени в Закона за съдебната власт, каза Митева. Председателят на парламента определи това като знак, че има воля да започне съдебната реформа и изрази надежда тя да продължи в следващия парламент.

"Щастлива съм, че успях да отстоя на моите решения и това, за което съм щастлива, е, че не допуснахме този парламент нито веднъж да наруши Конституцията и правилника, нито да се отклоним от духа на конституционните текстове и на правилника", каза Митева.

Председателят на парламента заяви, че ще продължи да се занимава с политика. "Винаги съм казвала, че народните представители трябва да имат два-три мандата и да приключат, защото ако можеш да дадеш нещо, ти ще го дадеш в рамките на тези два-три мандата", посочи тя. Митева посочи, че ще се кандидатира за народен представител от листите на "Има такъв народ" най-вече заради младите, които непрекъснато настървява да участват в политиката. "Смятам, че без тях коренна промяна в политиката няма да се случи", допълни тя.

Приеха доклада за полицейското насилие на протестите и подслушването на протестиращи

В последните си часове: Парламентът „закри" символично спецправосъдието

В началото на своето изказване Митева припомни думите на Димитър Греков за ролята на образованието и изрази надежда младите и образованите хора да се включат и да направят промяната, която всички очакваме.

Председателят на парламента заяви, че не мисли да ползва охрана от Националната служба за охрана /НСО/. "Днес разговарях с колегите от НСО по отношение на заплахата, дали трябва да имам някакъв вид по-засилена охрана. От утрешния ден аз категорично няма да бъда с охрана и няма да ползвам специализиран транспорт", допълни тя.

Заплашилият Ива Митева наруши домашния си арест, откриха го в компютърен клуб
БТА