В началото на тази седмица започнаха масови проверки на полицаи за алкохол и наркотици. Заповедта е на вътрешния министър Иван Демерджиев. Вече има и униформени, дали положителни проби за дрога. Преди година Тина Ивайлова и екипът на GlasNews разказаха как хапче без рецепта, след проверка на пътя, те праща в ареста. Полицаите не приемаха тази теза досега, докато не бяха подложени на същите тестове и сами признаха, че отчитат грешки. 

Арест, претърсване, отнета книжка и унижение след направен тест за наркотици. Набедени „наркомани“ впоследствие се оказват с чисти проби. Става въпрос за водачи, тествани с полеви тестове или с машина Drug Check 5000, които отчели положителен резултат. Впоследствие кръвните тестове са негативни. Само че истината се установява след дълъг период от време, когато е готов резултатът от кръвната проба, изследвана в единствената лаборатория в страната, посочва NOVA.

У нас водачите доскоро бяха тествани с полеви тест Drug Check 3000, а в момента с машина Drug Check 5000, като пробата се взима от слюнка. Разликата е в един от компонентите забранени вещества. Първият тест засича едновременно 6 вида наркотични класове – канабис, кокаин, опиати, амфетамин, метамфетамин и бензиодиазепини. Във втория е включен и метадон.

Оказа се, че тестовете са много чувствителни и точни. Потвърдиха го експерименти, напревени пред експерти и заснети с камера. За целта се използват лекарствени медикаменти. Такива, които се предлагат свободно от фармацевтите в аптеките без лекарско предписание и други, които са със зелена рецепта. Лекарства, които масово се употребяват и предлагат от фармацевтите като обезболяващи, реагират на опиати при полевия тест. Прави се втори тест, но вече след употребата на лекарство за главоболие, което е препоръчано в аптека. В листовката на лекарството, с което се прави опит, е посочено, че може да се приема от деца на 14-годишна възраст до 8 таблетки на ден. Резултатът: Тестът е положителен и реагира на опиати. Реагира така, защото лекарството съдържа кодеин. Многобройните експерименти доказаха, че съдържанието на опиати в организма могат да останат няколко часа, в зависимост от метаболизма на човека.
nova.bg