Калфин: Ще следим Македония да не проявява агресия към историята и нацията ни
Калфин: Ще следим Македония да не проявява агресия към историята и нацията ни / netinfo

За България е по-важно да има добро, а не бързо решение за Косово. Това заяви министърът на външните работи Ивайло Калфин при откриването на работното съвещание с ръководителите на българските дипломатически и консулски представителства в чужбина.

Това решение трябва да доведе до стабилност, създаване на реална мултиетническа общност в Косово и запазване правата на малцинствата и икономическото развитие на областта, каза българският външен министър. Калфин подчерта, че регионалното сътрудничество е сред приоритетите на българската външна политика.

Позицията ни по проблема с Косово се оценява много високо от Европейския съюз /ЕС/ и има решаваща функция за определяне на европейската позиция, каза още външният министър. Той изрази готовността на България да подпомага всички страни от региона по пътя им към ЕС и НАТО. В момента Сърбия ще има нужда от много силна подкрепа, която ние сме готови да окажем, подчерта Калфин.

Той заяви, че България подкрепя Македония и Турция, които също се стремят към членство в ЕС, но тази подкрепя няма да е безусловна. Ние ще настояваме върху спазване на принципите на добросъседство от тези две страни, и по-специално ще следим Македония да не проявява агресия към българската история и нация, допълни Калфин. България ще осъществява активна дейност и в Черноморския басейн и района на Кавказ. Безспорен приоритет на българската външна политика е и довършването на интеграцията в ЕС.

Министър Калфин изрази надежда, че до края на годината договорът за присъединяване на България ще бъде ратифициран и от останалите четири държави, които не са го направили. Той подчерта, че ще бъде направено всичко възможно страната ни да влезе в ЕС без предпазни клаузи и заяви, че очаква в доклада на ЕК на 26 септември да бъде потвърдено членството на България на 1 януари 2007 г. Членството в ЕС обаче не означава, че ще бъдат подценени двустранните отношения. България ще разчита на контактите си със страните от Близкия изток, Азия, Латинска Америка и арабските държави.

Сред приоритетите на страната ни е и работата в международните организации. България взима активна роля в реформата на ООН и очаква през септември да бъде избрана за член на Икономическия и социален комитет. Според Калфин в новите реалности на международните отношения България не може да казва, че е с малко възможности и че е бедна държава при участието си в международни коалиции. Страна, която е членка на НАТО и след няколко месеца ще стане член на ЕС не може да казва: “Ние само ще получаваме, без да допринасяме”, допълни министърът. На срещата присъстваше и Никола Филчев, който има указ за назначаване като посланик в Казахстан, но все още не е връчил акредитивните си писма. Филчев не пожела да отговори на нито един от въпросите на журналистите. /БГНЕС/