Какво се разбраха Борисов, РБ и Патриотите на кризисната среща?
Какво се разбраха Борисов, РБ и Патриотите на кризисната среща? / БГНЕС, архив
Какво се разбраха Борисов, РБ и Патриотите на кризисната среща?
90561
Какво се разбраха Борисов, РБ и Патриотите на кризисната среща?
Какво се разбраха Борисов, РБ и Патриотите на кризисната среща?
Какво се разбраха Борисов, РБ и Патриотите на кризисната среща?
  • Какво се разбраха Борисов, РБ и Патриотите на кризисната среща?
  • Какво се разбраха Борисов, РБ и Патриотите на кризисната среща?
  • Какво се разбраха Борисов, РБ и Патриотите на кризисната среща?

Извънредна и спешна среща между премиера Бойко Борисов и коалиционните партньори от Патриотичния фронт, начело с Валери Симеонов, и Реформаторския блок, представен от министрите Петър Москов и Николай Ненчев, заради трусовете в управлението. Причината - вододелният камък Изборен кодекс и исканите промени, свързани с гласуването на българите в чужбина, броя на секциите в чужбина и квадратчето "Не подкрепям никого". След срещата стана ясно, че управляващите са си стиснали ръцете или поне засега.

РБ: Оценката за министрите ни е позитивна, никой не е искал оставки

"Направиха се компромиси в едната и в другата посока, защото в обществото изникна въпросът, че някой иска да има служебна победа или пък да ограничи гласовете на българите в чужбина. Благодаря за коректността и всеки един от тях каза каква е била неговата позиция и то неподлежаща на никакъв коментар. Тогава взехме решение заради стабилността на правителството и на мандата на това мнозинство да се направят тези компромиси", каза премиерът след края на срещата.

"Сега с махането на ограниченията на секциите в ЕС, с възможността да се разкрият повече от една урни там, където има опашки, ще се даде възможност на нашите сънародници да имат комфортната възможност да гласуват. Ще подкрепим всичко това заради стабилността в парламента, въпреки че имахме други решения. Нито аз съм поставял условия на коалиционните партньори, нито коалиционните партньори са поставяли условия на мен. Надявам се всички партии да са на линия, за да подкрепят и това да стане факт", допълни още Борисов.

Москов: Не сме говорили за "развод"

На извънредното заседание на парламента утре (вторник) се очаква да се гласува: ограничението от 35 секции в една държава да остане за страни, извън ЕС, а за държавите в ЕС това ограничение да отпадне; също спорната методика за квадратчето "Не подкрепям никого" и гласовете от това квадратче да не се използват в президентски и кметски избори, т.е. при мажоритарен вот, но да останат валидни при гласуването за парламентарни избори.

"Ние ще подкрепим предложение, според което няма да има ограничения за секциите в чужбина и в страните от ЕС, т.е. във всички страни-членки на ЕС без ограничения ще има разкриване на секции. В останалите държави от света законът остава в сила до 35 секции. Нашето предложение е методиката, която беше гласувана заедно с Изборния кодекс, да не се използва в президентски и кметски избори, т.е. тя няма да се използва в мажоритарните избори. По този начин опасенията на обществото за манипулация на вота ще отпаднат и бариерата ще остане 4%", каза съпредседателят на Реформаторския блок Найден Зеленогорски.

ГЕРБ внесе поправките в Изборния кодекс

Демокрацията в България ще продължи да съществува, постигнахме обща позиция, няма да зарадваме опозицията - това каза от своя страна съпредседателят на Патриотичния Фронт Валери Симеонов.

"Правителството може да продължи полезната си за България дейност и в тази връзка промените се постарахме да бъдат минимални. Те са свързани с броя на секциите в чужбина, както и с проблемното квардратче "Не подкрепям никого". Това, което мога да изразя като обща позиция, е, че не виждаме никакво основание за каквито и да е промени във взаимоотношенията в парламента и в правителството. Изминалите две години показаха, че в този състав на коалиция сме полезни и това е перспективно за България в този момент, когато навсякъде около нас има нестабилност, кризи и войни", каза Симеонов.

Във вторник от 12:00 ч. се очаква извънредното заседание на Народното събрание, където ще се гласуват промените в Изборния кодекс по-малко от три седмици преди предстоящите президентски избори.