Кабинетът закрива ненужни съвети
Кабинетът закрива ненужни съвети / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Съвети за лова, за лечебните растения, за ГМО, за биологичното разнообразие, за психичното здраве, за читалищното и архивното дело получава Министерският съвет, ако се съди по списъка със структури към него.

През годините на „Дондуков” 1 стихийно са създадени повече от 70 консултативни звена, за да осигурят широк консенсус и експертно мнение от неправителствения сектор по различни теми. Проверка на „Преса” показа, че някои от тях съществуват само на хартия и не функционират. Ефектът от други пък се оказва твърде спорен. До същите заключения достигнал и анализ за работата на звената към Министерския съвет, направен през последния месец от правителствената администрация. От него станало ясно, че някои от структурите трябва да бъдат закрити.

Данни за броя и дейността на консултативните съвети се публикуват на специално създаден портал. По-голямата част от звената са създадени от последните три правителства.

Така например в списъка попада Консултативен съвет по международни въпроси, създаден на 30 март 2009 г. Негова основна цел е „присъединяването на България към ЕС”.

Подобна е съдбата и на Междуведомствения консултативен съвет по устойчиво развитие (2006 г.), на този по експортно застраховане (2008 г.), по въпросите на граничния контрол (1998 г.), за наука и иновации (2009 г.), по метрология (2007 г.). В голямата си част тези структури нямат работна програма, цели, а за мерки и дума не може да става. За участието в тези структури не се заплаща допълнително възнаграждение, обясниха от Министерския съвет.