/ Президентство, пресцентър
Президентът Румен Радев е сред европейските лидери, които настояват за помощ от ЕК заради скъпия газ, нагнетен в хранилищата по време на газовата криза миналата година.

Христов: Газохранилището в Чирен е пълно със скъп газ, търсим вариант за компенсации

"Ние имаме много нагнетен скъп газ в хранилището в Чирен. Този газ в момента е три пъти по-скъп от сегашните цени и неговото вадене означава ние да вдигнем значително цената на газа в момента. ЕК да окаже помощ на засегнатите държави", апелира държавният глава от Брюксел.

Според данните на Асоциацията на операторите на газова инфраструктура в Европа, нагнетяването с природен газ на подземните хранилища в Европа отново надвишава неговото изпомпване.

Президентът коментира още, че България е получила висока оценка за охраната на външната ни граница. Той очаква от април да започне помощта от ЕК по тази линия. Румен Радев за пореден път заяви, че страната ни не е сред държавите, които участват в поръчката за снаряди, предназначени за Украйна.

"България е част от общата политическа рамка за подкрепа за Украйна. Но всеки, който искра индивидуално и реално да участва в доставката на тези 1 млн. снаряда като обща поръчка за Украйна отива в Европейската агенция по отбрана и там сключва споразумение. България не е сред тези 17 държави", допълни държавният глава.

Над 40 нелегални мигранти са задържани в София

В Брюксел президентът е настоял също така транспортните коридори за износ на селскостопанска продукция от Украйна да не водят до изкривяване на българския пазар и до увреждане на интересите на нашите селскостопански производители. Той допълни, че има целева помощ от 56 млн. евро, от които България получава 16 млн. Помощта е за най-засегнатите страни, близо до Украйна. 

"Това съвсем не е достатъчно, затова заедно с Румъния, Словакия, Полша на този съвет заедно настояхме за много по-голяма помощ, която да съответства на щетите, които търпят нашите земеделски производители и това ще бъде обект на сериозно разглеждане в ЕК", допълни Радев.