Часове по възпитание влизат в програмата на учениците. Идеята е на образователното министерство. Експертите вече подготвят новата стратегия, чиято цел ще е да определи ценностите, които децата трябва да притежават, съобщава NOVA.

И сега училищата и детските градини осъществяват възпитателна дейност, но параметърът ѝ не е дефиниран. Сред заложените цели в проекта са учениците да знаят какво е толерантност, уважение и патриотизъм.

Учители настояват за въвеждането на оценка за дисциплина

"Това не означава, че ще бъде иззета функцията на семейството. Напротив, всички деца, които влизат в класната стая, влизат с различни ценности, с различно възпитание. Смятаме, че има едни общочовешки ценности, които трябва да се развият и на които ние изключително много държим", заяви заместник-министърът на образованието и науката Таня Михайлова.  

От синдикат "Образование" дори предлагат учителите да пишат оценки на база поведението на децата в училище. "Оценка за дисциплината на съответния ученик - нещо, което би демонстрирало неговите умения да живее в социални общности и би гарантирало правата на другите деца. Наше изследване показа, че в повечето от страните има такава оценка", каза синдикатът от "Образование" - КТ "Подкрепа" Юлиан Петров.
nova.bg