/ ThinkStock/Getty Images
В мразовити условия придвижването с транспорт е сериозно предизвикателство. Още по-голяма трудност представлява ходенето пеша, тъй като крие рискове от падане.

За петък - 2 март, за почти цялата страна е в сила жълт предупредителен код заради възможни поледици. Незасегнати от мярката са само областите Благоевград, Смолен, Кърджали, Ямбол и Бургас. Очаква се да има слаби валежи, отначало от сняг, но през деня, с повишението на температурите, на места ще преминават в дъжд и ще се образуват поледици.

Съвети: Какво да правим, ако закъсаме с колата в снега

За предпазване от сериозни травми британски ортопед, цитиран от в. "Дейли експрес", предлага няколко препоръки, сред които да наподобяваме походката на пингвините върху заледена повърхност.

пингвин лед
netinfo

Сред препоръките на ортопеда е краката да са леко разкрачени, което увеличава центъра на гравитацията. Препоръчително е също тялото да се накланя леко и да се правят малки крачки върху цяло стъпало. Ортопедът съветва също, когато ходим върху заледена повърхност, да гледаме напред и да не поставяме ръцете в джобовете си, за да си осигурим опора в случай на падане.
Специалистът напомня винаги да изчакваме на пешеходна пътека и да сме уверени, че на зрението ни не пречат качулки, шапки или шалове.

Времето през март: Чакат ни температури от минус 20 до 24 градуса

Питър О'Рурк откроява сред най-сериозните опасности в мразовито време входните стъпала и заледените следи от автомобили.
Ако все пак изгубим баланс и тръгнем да падаме назад, експертът напомня в такъв случай да се опитаме да наклоним главата си напред с опряна брадичка към тялото. При странично падане е препоръчително да направим опит да предпазим китката и първият контакт с повърхността да е с цялата предна част на ръката.

Вижте в снимки ледената красота на зимата
БТА