Договориха 80 лв. увеличение на учителските заплати
Договориха 80 лв. увеличение на учителските заплати / снимки: Sofia Photo Agency
До няколко часа може да има споразумение между учителските синдикати и правителството. За това намекна вицепремиерът и министър на образованието Даниел Вълчев на излизане от Министерския съвет, където имаше извънредна среща при премиера Сергей Станишев.

На срещата са присъствали и министърът на финансите Пламен Орешарски и синдикатите. Според лидера на КТ „Подкрепа“ Константин Тренчев на срещата е било договорено заплатите на работещите в средното образование да бъдат увеличени с 80 лева от 1 ноември.

Преговорите между правителството и учителските синдикати в сградата на Министерство на образованието и науката бяха закрити за журналисти.

Според лидера на КНСБ д-р Желязко Христов: „Тази среща показа готовност и нагласа на отсрещната страна най-после това страдание да спре, най-после наистина да се опита да финализира общ текст на стачно споразумение. Ако го постигнем, в събота ще свикаме стачните структури, за да поискаме мандата им”.

Министърът на финансите Пламен Орешарски заяви, че премиерът Сергей Станишев не е поставял условие преди изборите да има споразумение със синдикатите, за да може стачката да спре. От своя страна вицепремиерът Даниел Вълчев заяви: „Разчитам, че до няколко часа ще има споразумение, в който да са отразени възгледите на двете страни. Докато всичко не е договорено, нищо не е договорено”.

Според президента Георги Първанов петъчният ден е психологическата граница в преговорите между правителството и синдикатите, която не бива да бъде преминавана. Държавният глава изрази опасенията си, че ако не се намери решение на този въпрос и не се постигне споразумение между стачниците и правителството, времето между двата тура на изборите няма да бъде подходящо.

 

 

 

 

Същевременно учители в столицата блокираха централни улици в града. Близо 150 учители пресичаха многократно пешеходните пътеки на кръговото движение на площад „Руски паметник” в знак на протест срещу ниските заплати в образованието. Учителите скандираха “Всеки ден ще е така, до победата”. Изнервени шофьори обиждаха учителите. Полицаи регулираха движението и охранява протеста.

И в страната имаше протести. Стачкуващите учители в Добрич организираха мирен протест на две кръстовища в града. Над 300 учители участваха в протестното шествие във Велико Търново, което премина през централната улица.

Гражданско неподчинение обявиха стачкуващите учители в Пловдив. Точно в 12,30 ч те блокираха улица „Гладстон” в района на Синдикалния дом, като преминаваха в двете посоки на пешеходната пътека.

Около 800 учители участваха в митинг в района на Пети километър край Шумен. Педагозите блокираха движението от и за областния град. По време на митинга учителите прочетоха „Ода на протеста”. Те инициираха и събиране на помощи в подкрепа на „бедните” депутати - в касичка всеки един от педагозите дари по 1 стотинка от своята заплата.

Въпреки информациите за масови оставки на учители, от Министерство на образованието съобщиха, че само 86 са реално подадените молби за напускане на системата на образованието - те са само във Варна. Според статистиката на министерството в останалите градове няма молби за напускане. По данни на синдикатите 12 хиляди души имат готовност да напуснат системата на образованието.