Пламен Орешарски
Пламен Орешарски / снимка: Sofia Photo Agency
Пламен Василев Орешарски е роден на 21 февруари 1960 г. През 1985 г. завършва магистърска степен по „Финанси и кредит” в Университет за национално и световно стопанство в София. През 1992 г. завършва аспирантура в УНСС и защитава докторска степен по „Инвестиции и инвестиционен анализ”. Специализира „Банково управление” в САЩ и „Емитиране на държавни ценни книжа” във Великобритания. Доцент доктор е по икономика. Пламен Орешарски има редица научни публикации в областта на инвестиционния анализ, финансите и повече от сто статии, рецензии и коментари. Владее свободно английски и руски език.

През 1992-1997 г. е заместник-декан на катедра „Финанси” към Университет за национално и световно стопанство. През този период е ръководил българския екип по преструктурирането и договарянето на външния дълг, екипа по изготвяне на законодателството и регламентирането на валутния борд, работната група по либерализиране на валутния режим в България, екипа за подготовка и въвеждане на правилата и законодателната рамка за пазара на ценни книжа в България. Консултирал е инвестиционни и капиталови проекти на търговски банки за управление на активите и пасивите. Участва и в изготвянето на методология и правила за емитиране и търговия с държавни ценни книжа в България.

От 1993 г. до 1997 г. е директор на дирекция „Държавно съкровище и дълг” в Министерство на финансите на Република България. През периода Орешарски участва в изготвянето и провеждането на държавната политика по управление на дълга и по управление на приходната и разходната политика.

През периода 1995-1999 г. е член на Управителния съвет на Българската фондова борса в София. От 1997 г. до 2000 г. е член на Управителните съвети на Българската консолидационна компания и на „Булбанк”.

През 1996-1997 г. Орешарски е член на Управителния съвет на Държавна спестовна каса и председател на Управителния съвет на Търговска банка „София-банк”.

От 1997 г. до 2001 г. е заместник-министър на финансите на Република България. Като такъв отговаря за управление на държавния дълг, управление на пазара на ценни книжа в България и подготовката на законодателството за въвеждане на валутния борд.

За периода 2003-2005 г. е заместник-ректор на УНСС и ръководител на Финансово-счетоводен факултет към университета. Преподава „Финансово управление”, „Инвестиции” и „Инвестиционен анализ”.

На 17 август Пламен Орешарски е избран за министър на финансите на Република България.

Източник: www.government.bg