Детски слънчеви очила без реална защита заливат пазара. Това показа проверка на NOVA.

Очилата-менте се предлагат както в търговската мрежа, така и в интернет. И това лятото контролните органи тръгват на извънредни проверки - включително и по Черноморието, за опасни слънчеви очила. 

В детските очи попадат около 75% от ултравиолетовите лъчи, докато в очите на възрастните попадат едва 10 %. Затова и изборът на слънцезащитни очила при най-малките е изключително важен.

„НА ТВОЯ СТРАНА": Поръчваш телефон, получаваш... винкел (ВИДЕО)

В същото време обаче на пазара могат да бъдат открити десетки модели, които не отговарят на изискванията за качество и безопасност. Опасните очила се продават предимно в интернет, улични сергии и дори като подаръци в пакети с храни.

В началото на лятото офертите за детски слънчеви очила започват от примамливите 1.50 лв. в интернет и достигат до 200 лева при световните марки в лицензираните оптики. Като таен клиент купуваме слънцезащитни очила от оптика, улична сергия и магазин с китайски стоки. Поръчваме и от интернет.

Докато избира слънчеви очила за децата за лятото, Галя Георгиева попада на атрактивна оферта в интернет. Търговецът предлага разнообразие от модели и цветове на цена от 2 лева.

Според Галя подобни предложения на нереално ниски цени заливат пазара и застрашават зрението на децата. „Лев-два ми се струва изключително ниска цена, няма как. Слънчевата защита може да не е 100 %, но рискът е 100 %.

Не съм си позволявала да взимам от магазин за дрехи слънчеви очила или от китайските магазини, защото там вече въобще няма как човек да очаква качествен продукт”, смята Галя.

Още при пристигането обаче очилата будят съмнение. Показваме закупените модели на оптика Мина Димитрова. Още външният вид на очилата буди съмнение за качеството.„Първият проблем, който виждаме, е голямата извивка. Това е некачественото стъкло, силната извивка, недобра осветяемост и недобра пропускливост на стъклото.

Това са смешни оферти. И тук дори не става въпрос за бизнес. Тук става дума за някакво безумие - няма как да получите адекватна помощ онлайн”, обясни тя.
nova.bg