/ БГНЕС
Депутатите се заеха с изработката и приемането на правилник за работа на Народното събрание. Лена Бориславова от "Продължаваме промяната", юрист по образование, е председател на временната комисия, която се зае с тази работа.

Ива Митева от "Има такъв народ" (ИТН) заяви, че трява да се подобри контролът от страна на НС на всички органи, които депутатите избират или контролират, които трябва на определени периоди да внасят доклади пред народните представители. Тя даде пример със Сметната палата, който не е дал нито един доклад, от 12 препоръки, само 2 са изпълнени. Трябва да се засили контролът на отчета върху всички тези държавни органи и да се спазват препоръките.

Стефан Янев е получил покана да стане министър на отбраната

"В предишния парламент възникна и проблем, когато има първо гласуване или второ гласуване на законопроект, чието вносител е от МС, там е хубаво е да има процедура - министрите стават по-динамични. Важно е да се помисли и за етичните правила за народните представители. Например в много парламенти с телефони не се влиза в пленарна зала, има много какво да се желае", заяви Митева, която беше председател на предишните две Народни събрания.

"Продължаваме промяната" и "Има такъв народ" се обединиха около мнението, че процедурата по второто четене на законопроекти така трябва да се промени, че да не се стига само до "сричане и четене", а да се наблегне върху елементът на дебатите и връщането на духа на парламентаризма.

Да има постоянна комисия в Народното събрание за противодействие на корупцията е една от идеите на ПГ "Продължаваме Промяната" за работа на 47-я парламент. СпоредЛена Бориславова трябва да бъдат изслушвани органите от изпълнителната власт, които се занимават с тази дейност, както и тези, избирани от парламента.

Йордан Цонев от ДПС не смята, че съкращаването на четенето за сметка на дебата е добро решение.Процедурите за дебат не са лоши, отбеляза той.

ПГ ГЕРБ-СДС ще внесе качествени промени в правилника, заяви Христо Гаджев. Според него е необходимо да бъде засилена ролята на комисията по европейските въпроси.
Атанас Славов от ПГ"Демократична България" обърна внимание на отговорността на гражданите и държавните служители да се явяват, когато са призовани от дадена комисия.
От ПГ "Възраждане" са на мнение, че трябва да се помисли върху бързината на законотворчеството от внасянето на законопроекта до обсъждането и гласуването му в пленарната зала. Трябва по-експедитивна работа на комисиите, подчерта Петър Петров.

Следващото заседание на временната комисия ще е на 15 декември от 14.30 ч.