Депутатите за втори ден не успяха да приемат Правилник за организацията и дейността на Народното събрание (ПОДНС). Вчера народните представители не успяха да гласуват докрай всички текстове от проекта поради изчерпване на пленарното време. В крайна сметка те ще продължат да го разглеждат в петък.

Депутатът "Възраждане" Петър Петров предложи удължаване на работното време на парламента до изчерпване на предложенията и приемането на правилника, но това не събра подкрепата на другите парламентарни сили. Народните представители се съгласиха началният час на заседанията им да остане 9.00 ч. и отхвърлиха предложението на Тошко Йорданов от ИТН работата на Народното събрание да започва от 14.00 часа.

Президентът: Очакваме парламентът да произвежда закони, а не скандали

Междувременно председателят на парламента предупреди ПП и „Възраждане”, че ще получат наказания, ако не сложат край на конфликтите помежду си, предава NOVA.

„От началото на деня групата на „Възраждане” превръщат целите процедури по изслушване в цирк, провокации, обиди. Ние сме оставили отзад телефон и записва глупостите, които говорят, за да могат всички български граждани да ги чуят и да видят истинското лице на „Възраждане”, заяви Искрен Митев от ПП.

„Това, което каза Искрен Митев, не смятам, че е вярно и моля да обърнете внимание дали не се правят внушения с цел пиар и оронване на престижа на една парламентарна група”, заяви Стоян Таслаков от „Възраждане”.  

„Наблюдавам, че има два сюжета в залата – единият е свързан с бъдещето на изпълнителната власт, а другият – с две фракции от ултраси, които се виждат  в дъното на залата. Да има провокации. Част от провокациите седят на седалките, другата част – на гърбовете им. Имаме съпричиняване, това виждаме от тук. Ако не спазим добрия тон, тогава ще пристъпим към единствената възможност – налагане на наказания за нарушаване на реда и ще се прекъсва заседанието колкото е необходимо”, заяви Росен Желязков.

В присъствието на деца: Депутати се обиждат с нецензурни епитети в пленарната зала

Иначе в хода на дебата депутатите коментираха и протоколирането на работата на комисиите и недостига на стенографи. 

Протоколирането на работата на комисиите винаги е било изключително важна част от дейността на Народното събрание, отбеляза Петър Петров („Възраждане“). По думите му протоколите от комисиите са жизнено необходими на народните представители, които не членуват в тях, за да могат да ги прочетат и формират своето убеждение как да гласуват в пленарна зала.

"Безспорен факт е, че дейността на някои от комисиите на НС е изключително натоварена – с много точки в дневния ред, множество гости, с ожесточени дебати понякога", коментира той. Според него идеята да се правят промени, поне от 47-ото НС досега, в този член е свързана с липсата на стенографи.
NOVA, Никол Николова/БТА