/ / iStock/Getty Images
COVID зоните са намалили натиска върху болниците, съобщиха от пресслужбата на Министерството на здравеопазването.

COVID-19 в България: Новите случаи за последните 24 часа

През септември диагностично-консултативните и медицинските центрове в страната създадоха над 100 COVID зони. Това са части от лечебните заведения, специално оборудвани за клинична, рентгенова и лабораторна диагностика на болни с COVID-19, припомниха от пресслужбата.

Надзорният съвет на НЗОК даде право на лекарите от COVID зоните да изписват и безплатни лекарства за амбулаторно лечение. За пръв път в цялата история на НЗОК се създаде възможност за изписване на безплатни лекарства за лечение на остро заболяване. COVID зоните получиха и пулсоксиметри, които да предоставят на пациентите за контрол на кислородната сатурация у дома.

Разкрити бяха 105 ковид зони. За един месец през тях са преминали над 85 хиляди болни от COVID-19, допълниха още от пресслужбата. В периода от последните три седмици на октомври и първата седмица на ноември са били регистрирани общо 111 151 случаи на коронавирусната инфекция. Хоспитализациите за същия период са били 21 120, което означавало, че в болница са постъпили 19 на сто от официално регистрираните случаи.

таблица ковид зони
Министерство на здравеопазването

За сравнение за период от 4 седмици при предишната епидемична вълна - през март - април, при общ брой на заразените от 11-та до 14-та седмица 93 653, в болница са били настанени 27 704, което е било 29.58 на сто от всички случаи.

Въпреки че броят на регистрираните случаи при сегашната епидемична вълна е с 16 на сто по-висок от този през април, броят на хоспитализациите сега е по-нисък с 35 на сто.

Това е внушителна разлика, чието обяснение можело да се намери в организацията на медицинската помощ, посочиха от пресслужбата.

Нови 17 случая на Делта плюс са засечени у нас