/ БГНЕС
От АДФИ обясниха, че не могат да тълкуват закона, който позволява различни такси
Над 500 милиона лева е събрала хазната от хазартни игри в периода 2014-2019 година. Според Закона за хазарта Българският спортен тотализатор и лицензираните организатори на хазартни игри плащат такси, формирани на различна основа. Заради това от частни лотарии в бюджета са влезли с 210 милиона лева по-малко в сравнение с държавния тотализатор, стана ясно по време извънреден брифинг на директора на Агенцията за държавна финансова инспекция (АДФИ) Георги Начев. 

"Аз няма да се наемам да тълкувам закона, но ще изнеса факти, които сме установили към този момент", заяви директорът на АДАФИ. 


"Видовете хазартни игри, които се организират в страната, са моментна лотарийна игра, тото и лото игри, игри със залагания върху спортни състезания и надбягвания с коне, кучета и други. От член 30 алинея 3 на Закона за хазарта е видно, че държавната такса за моментната лотария, а и за всички игри, следва да бъде 15% от направените залози за всяка игра. От представените регистри, справки и декларации е установено, че единственият оператор, който заплаща държавна такса от 15% е Българският спортен тотализатор, останалите лицензирани оператори за същата хазартна игра – и за първата, и за втората, и за третата, заплащат държавна такса в размер на 20% от събраните такси от комисионни за участие, съгласно утвърдените от Държавната комисия по хазарта правила. Установява се, че за една и съща хазартна игра се заплащат формирани по различен начин държавни такси от цитираните регистрирани хазартни оператори. Ние няма да се наемаме да тълкуваме закона, но посочваме фактите и от тях става ясно, че за една и съща игра се събират такси на различна основа. Защо е станало така, може би ще стане ясно в рамките на това, което се извършва от колегите от прокуратурата и може би някакво становище да дадат компетентните органи, коментира Георги Начев.

Борислав Цеков: Държавен монопол над лотариите гази Конституцията

АДФИ прави проверка за работата на Държавната комисия за хазарта.Финансовата инспекция се прави от 16 декември по нареждане на финансовия министър.С постановление на Специализираната прокуратура малко по-късно проверката се разширява и обхваща законосъобразността на дължими сума от такси и вноските за социално отговорно поведение от хазартните оператори и осъществения контрол от 2014 до 2019 година.

За момента от Агенцията разполагат с данни само за моментната лотария."Ако останалите оператори са плащали за моментната лотария по начина като Българския спортен тотализатор, то сумата от такси е щяла да бъде с около 210 милиона лева повече, каза Начев и обясни, че очаква окончателните резултати от проверката до месец, но не се ангажира с точен срок.

"Краят на финансовата инспекция зависи от това какво ще ни предоставят колегите и в какъв срок. При условие, че информацията е налична при финансовите инспектори, предполагам че до около месец ще имаме окончателни резултати. Този срок е условен", подчерта той. Според директора на АДФИ сумата от 210 милиона лева може да нарасне.