Български алпинисти изкачиха девствени върхове в Антарктида, кръстиха единия София
Български алпинисти изкачиха девствени върхове в Антарктида, кръстиха единия София / снимка: БГНЕС, архив
Български алпинисти изкачиха девствени върхове в Антарктида, единият ще носи името София
77832
Български алпинисти изкачиха девствени върхове в Антарктида, единият ще носи името София
  • Български алпинисти изкачиха девствени върхове в Антарктида, единият ще носи името София

По време на 23-тата българска експедиция в Антарктида алпинистите Дойчин Боянов, Николай Петков и Александър Шопов са изкачили три напълно девствени върхове на ледения континент, съобщи ръководителят на експедицията проф. Христо Пимпирев. По думите му страната ни убедително е затвърдила позициите си в Антарктида. Един от покорените върхове вече ще носи името София, заяви алпинистът Николай Петков.

След успешното представяне на българската експедиция проф. Христо Пимпирев е категоричен, че България вече има своето достойно място на ледения континент.
„Това е последният континент, който не е изучен достатъчно. България е там, наше задължения е да направим подробна карта, да знаем в България какво е на 13 000 километра от метрополията. Все още не знаем, има бели петна на Антарктида и трябва да ги разрешим", каза той.

Николай Петков сподели, че една от изненадите по време на изкачването на Големия иглен връх е било достигането до друг масив без наименование. След успешното му покоряване той вече ще носи името София, допълни алпинистът.

Изненадващият резултат в експедицията е връх София, който ние решихме така да именуваме. Едно от изявените привършия на масива, в който се намира Големият иглен връх, се оказа ненаименувано и съответно ние в процеса на изкачване на Големия иглен връх, изкачихме и тази върхова точка", каза той.

Според Дойчин Боянов планинските вериги на ледения континент нямат аналог. „Бил съм в Хималаите, в Каракорум, в по-високите планини в света, преди няколко месеца в Аляска, но с такова заледяване и такива агресивни ледници, каквито се наложи да преминем на остров Ливингстън, аз се сблъсквам за първи път в моята практика, което ме респектира към планината изключително много", каза той.

Близо 350 000 лева са средствата, отделени за експедицията, като по-голямата част от тях са предоставени от спонсори, а малка част идват от Столична община. Николай Петков призова държавата да обърне повече внимание за развитието на родния алпинизъм. Той разказа, че са посетили китайската и испанската база на ледения континент и тяхното финансиране не е от порядъка на хиляди долари, а става дума за милиони. „По 50 стотинки на глава от населението да се отделят за присъствието на българи в Антарктида, това е национална гордост", каза той.

Следващата българска експедиция в Антарктида се очаква да бъде през ноември.