Болниците няма да получават лекарства на цени над договорените от НЗОК
Болниците няма да получават лекарства на цени над договорените от НЗОК / снимка: БГНЕС

Фирмите няма да могат да предлагат по-скъпи лекарства на болниците от цените, договорени със Здравната каса. Това съобщи ресорният министър д-р Таня Андреева. По думите й има случаи, в които болници купуват лекарства на 19 пъти по-високи цени от договорените с касата.

Освен това лекарства ще могат да бъдат включвани само в началото на годината в позитивния лекарствен списък, освен в случаите, когато се появи лекарство, за което към момента няма аналог на пазара. За да се удържат цените на лекарствата, се предвижда при регистриране на даден продукт на дъмпингова цена, ако до три месеца не започнат доставки, той автоматично да бъде изваждан от лекарствения списък.

В момента около 60 % от плащанията на Здравната каса са за медикаменти, а в света - средният показател е 30 на сто.

"В момента здравната каса се договаря с фирмите, но след това те участвайки в търгове за медикаменти в лечебните заведения, разликите в цените, на които купуват болниците, са до 19 пъти", обясни Андреева. Затова управляващите въвеждат като мярка фирмите да не могат да се явяват по обществени поръчки в лечебни заведения на цени, по-високи от договорените с касата. Министър Андреева отбеляза и парадокса, че в големите болници, където цените на лекарствата би трябвало да са по-ниски поради по-големите количества, стойностите са по-високи.

Всеки лекар ще има право да е на трудов договор само в една болница, каза още Андреева.

Предлага се при един трудов договор на лекар да има договор и с касата. "Защото знаете, че е голям проблем обикалянето на диплома на един и същ лекар в няколко лечебни заведения, за да бъдат изпълнени нивата на компетентност, без зад тази диплома да стои физическо лице. Така че освен всички стандарти, които трябва да бъдат покрити от лечебните заведения за качество на медицинската дейност, това ще бъде още едно допълнително условие", каза здравният министър, като допълни, че мярката се подкрепя и от съсловието.

Успоредно с това разрешителните за дейност, които издава министърът за ново лечебно заведение ще се издават още на ниво инвестиционно проектиране, а не както досега - някой си построява болница, представя документи в съответното РЗИ и получава подписано разрешение. Освен това при откриване на лечебно заведение в рамките на бюджетната година за НЗОК, касата няма да подписва договор с него и то ще трябва да изчака следващата година.