блог Политбюро+ брой 31: Дилма Русеф води убедително. Бразилия готова за президент от български произход
блог Политбюро+ брой 31: Дилма Русеф води убедително. Бразилия готова за президент от български произход / снимки: вестник Diario de S. Paulo

Дилма Русеф, кандидат на управляващата Партия на трудещите се и дъщеря на българския емигрант Петър Русев, е почти сигурно следващият президент на Бразилия. Последните предварителни данни на Datafolha Institute за изборите на 3 октомври сочат, че Русеф има подкрепа на 50% от избирателите. Вторият претендент, Жозе Сера, представител на социалдемократите, получава едва 28%. За Марина Силва, кандидатката на Зелената Партия, биха гласували 10% от избирателите.

Резултати на другата социалогическа агенция Ibope Institute, публикувани в петък, показват аналогични данни – 51% за Дилма Русеф срещу едва 27% за Жозе Сера. Това означава, че Дилма Русеф има всички шансове да спечели изборите още на първи тур. Тя беше лично избрана за кандидат от настоящия президент Луис Инасиу Лула да Силва, който продължава да се радва на безпрецедентно висок рейтинг в края на втория си мандат.  

В сравнение с данните отпреди месец заявилите предпочитание да гласуват за кандидат-президента от български произход се увеличават с почти 2%. Ако се наложи да има балотаж, той ще се състои на 31 октомври.  

Бразилия в момента се намира във възходяща икономическа позиция, което значително предопределя положителното настроение на избирателите към управляващите. Икономиката на страната нараства годишно с 8,8%, сочат данните за първата половина на 2010 г. Брутният вътрешен продукт се увеличи с 1,2%, докато много от големите икономисти са очаквали нарастване с едва 0,6 до 0,8 на сто, отбелязва „Файненшъл таймс”. Обобщените данни показват, че икономиката на Бразилия не е отчитала по-добри резултати от 1996 г.

Бразилия е осмата икономика в света. Президентските избори, които са след по-малко от месец, със сигурност ще бъдат повлияни от тези данни в ползва на Дилма Русеф, отбелязват наблюдатели. Икономистите също предричат победа за Дилма още на първия тур в свои анализи за Ройтерс, Дау Джоунс, Уол Стрийт Джърнъл и Файненшъл Таймс. В деня на публикуване на данните бразилската опозиция се втурна в отчаян опит да попречи на кандидатурата на Дилма Русеф, след като я обвини в участие в незаконен достъп до банкови детайли. Жозе Сера нападна Дилма Русеф за нелегално получен достъп до финансови документи на дъщеря му, както и до данъчните данни на още четирима високопоставени представители на опозицията. Липса на доказателства бързо потушиха шума.

Скандалът беше една от малкото възможности кандидата на опозицията да се добере до първите страници на вестниците и вниманието на избирателите. Малко са медиите, които отразяват неговата кампания без споменаването и на Дилма Русеф. Дори и неговото име да се появи на първите страници, то или е заедно с Дилма, или по друг интересен начин.

Подобен подход приложи популярният вестник Diario de S. Paulo. Докато останалите периодични издания публикуват нескончаеми анализи и портрети на претендентите, гарнирани с актуални данни, редакторите на вестника избраха да сложат на първа страница на неделното си издание профил на семейството Дилма и Жозе, които се обичат след 34 години брак.

Това са обикновени бразилци, които просто носят имената на основните претенденти за президентския пост. Преди година успешната кандидатура на Дилма също беше застрашена, след като Желязната лейди, както я наричат, бе приета за лечение от рак. Тогава се засилиха спекулациите, че президентът Лула да Силва може и да потърси начин да промени бразилската конституция и да се кандидатира за трети мандат. Макар президентът да защити открито Дилма („Няма да има трети мандат, а и Дилма се чувства чудесн.”) анализатори предрекоха сценарий тип „синдромът Танкредо Невеш”. Избран за президент през 1985 г., Танкредо Невеш почина часове преди да встъпи в длъжност. След химиотерапия и усилено лечение, Дилма пребори раковото заболяване (на лимфните възли). По-късно призна, че дори е носила перука, но вярата й в оздравяването било много силно. 

Конституцията в Бразилия беше променена през 1997 г., за да бъде възможно тогавашния президент Фернандо Енрике Кардосо да се кандидатира за втори път. Промяна в полза не трети мандат на Лула да Силва със сигурност би намалило популярността му, тъй като на практика той ще се приравни до латиноамерикански лидери, влюбени в дългото стоене на власт, като Уго Чавес, Рафаел Кореа или Алваро Урибе. Някои от тях се уповават на промени в конституцията или тайно желаят такава, за да удължат престоя си във властта.

Към днешна дата Дилма Русеф е не само сигурен кандидат-президент, но и почти сигурен президент на Бразилия. Първият с български корени. Дилма не е посещавала България. Преди години, в първото си интервю за български журналист Дилма разказва на Момчил Инджов от в. „24 часа” (тогава на работа във в. „Труд”) следното: „Баща ми се казваше Петър Стефанов Русеф. Знам, че през 20-те години на миналия век е бил свързан с комунистическата партия в България. Живял е в София. През 1929 г. е напуснал България по политически причини и е отишъл във Франция”. Баща й е бил инженер и търговец на платове в Габрово, дори някои от версиите за бягството му са свързани с финансови проблеми. Петър Русев заминава от Франция за Бразилия след края на Втората световна война. Единствено нова атака на опонентите би могла да намали шанса на наполовина българката Дилма Русеф да бъде новият бразилски президент. Но засега, три седмици преди изборния ден, тя е сигурен победител.