България категорично закъсня и продължава да закъснява с решението за предоставяне на военна помощ на Украйна. След осем месеца колебания, да се дава допълнителен срок на Министерството на отбраната да каже какво може да предостави - ми се струва несериозно. Това коментира в „На фокус с Лора Крумова” бившият военен министър Николай Свинаров.

Той засегна и исканията на Украйна за МиГ-29 и системи C-300 и противопоставянето от страна на президента и служебния министър на отбраната: „Ние имаме помощ отвън, от държави членки на НАТО в осигуряване на въздушния контрол. Когато за нуждите на България не можем да използваме МиГ-19, намираме помощ от Алианса. Това би могло да продължи и ако предоставим самолети на Украйна”, е неговото мнение.

Тежък артилерийски обстрел в Украйна между украинските и руските сили

„МиГ-29 ни бяха нужни, когато не можем да ги заменим с други самолети. Нещо повече - всички специалисти в областта казват, че още след няколко месеца те ще излязат от употреба. Ако украинците могат да възстановят летателната им годност и да ги използват във войната, това във всеки случай ще е по-полезно. Ние за тези няколко месеца няма как да възобновим МиГ-овете и няма как да дойдат новите F-16. Не да се отървем, за да се отървем, а едновременно с това и да помогнем на Украйна”, каза още той.

Инджев: Не е изненадващо, че закъсняхме с решението за военна помощ за Украйна

По думите му, дори да дойде цялата ескадрила F-16 от 16 самолета, ще имаме повече от десет пъти по-малко самолети от всичките ни съседни държави. „Ако дадем МиГ-овете, едва ли ще нарушим съществено нещата. Ще имаме възможността адекватно да получим резервни мощности от държави членки на Алианса. Превъоръжаването е скъпо действие”, добави Свинаров.
NOVA