БАН поиска оставката на министър Сергей Игнатов
БАН поиска оставката на министър Сергей Игнатов / снимка: Sofia Photo Agency
БАН поиска оставката на министър Сергей Игнатов
25689
БАН поиска оставката на министър Сергей Игнатов
  • БАН поиска оставката на министър Сергей Игнатов

Българската академия на науките поиска оставката на просветния министър Сергей Игнатов. Това заяви пред Дарик председателят на БАН акад. Никола Съботинов. Той допълни, че искането е било отправено в писмо на общото събрание на академията. Съботинов заяви, че учените смятат, че Игнатов е постъпил некоректно и е заблудил обществеността в България. По думите му те били на мнение, че министърът не защитавал интересите на науката.

Подвеждането на общността, за което говорят учените, е свързано с интервю на просветния министър, в което той казва, че институтите на БАН трябва да станат част от университетското пространство. В писмото те цитират Игнатов, който казва, че това е пътят, който бил очертан на среща в Цюрих, където са се обсъдили плановете за наука и образование в Европейския съюз.

Акад. Съботинов уточни, че от академията са разговаряли с организаторите на срещата, и по думите му твърденията на министър Игнатов не са верни:

„Направената справка с председателя на тази организация показва, че такива решения не са взимани официално и няма такива виждания. Ако е имало нещо, това са били разговори по коридорите, но официално такива въпроси не са обсъждани", каза още председателят на БАН.

Съботинов заяви, че заблуждаването на общественото мнение е причината учените от общото събрание на БАН да гласуват резолюция за освобождаването на просветния министър от неговия пост. Искането им дойде само няколко часа след като премиерът Бойко Борисов и министър Сергей Игнатов откриха заедно обновената Централна лаборатория по обща екология към БАН.

Българската академия на науките (БАН) не трябва да се закрива, но механичното сливане на институти няма да доведе до създаване на нови, по-добри условия за научна дейност. Това се посочва в изявление от министъра на образованието, младежта и науката Сергей Игнатов по повод на искането на неговата оставка в декларация от Общото събрание на БАН.

Може да се получи така, че да се съберат несъвместими колективи, което ще доведе до конфликти, посочва министър Игнатов. Той допълва, че неговото предложение е било институтите на академията да сключат истински рамкови договори с университетите по собствен избор. Това означава да се създадат общи научни съвети, да се синхронизират изследователските планове, институтите да отворят своята база за обучение на студенти и самите учени да участват в процеса на обучение, заявява министърът на образованието.

Смятам, че бъдещето на институтите в академията е в тяхното тясно сътрудничество с университетската среда и това е заложено в желанието на самите учени от БАН да се титулуват "асистент", "доцент" и "професор", така както е в университетите, посочва министър Игнатов.