Алармират за възможен скок в цената на лекарствата
Алармират за възможен скок в цената на лекарствата / снимка: БГНЕС, архив
Алармират за възможен скок в цената на лекарствата
63032
Алармират за възможен скок в цената на лекарствата
  • Алармират за възможен скок в цената на лекарствата

Влизането в сила на нова наредба за цените на лекарствата има опасност да доведе до тяхното оскъпяване. Това съобщиха за Дарик от Центъра за защита на правата в здравеопазването в коментар за Наредбата за цени и реимбурсиране на лекарствата, която е публикувана за обществено обсъждане на страницата на Министерството на здравеопазването. Причината била в една от разпоредбите на наредбата, в която е записано, че една година след влизането й в сила производителите не могат да променят цените на предлаганите от тях лекарства.

Според д-р Стойчо Кацаров от центъра това условие ще принуди производителите да се застраховат от евентуална инфлация през тази една година, която би могла да им донесе загуби. Една такава застраховка обаче неминуемо ще се отрази върху цената на лекарството, убеден е експертът.

„Когато даден производител на лекарство знае, че във всеки един момент може да промени цената на предлагания от него продукт, той е спокоен. Каквото и да настъпи, той може веднага да реагира. Когато няма да може да реагира следващата година, той ще се застрахова като даде най-високата възможна цена”, обясни Кацаров.

По този начин вместо да се намалят цените на лекарствата, каквито намерения са заложени в наредбата, по-скоро ще се създадат условия, които ще предизвикат поскъпване, убедени са от Центъра за защита на правата в здравеопазването. Друг текст предвижда цените на лекарствата, които се отпускат по рецепта, но не се покриват от касата, да бъдат равностойни на най-ниските такива измежду 12 европейски държави. Тук обаче също има няколко подробности, категоричен е експертът.

„Цените в другите държави не са по-ниски, отколкото в България. Това е един паразитен текст. Няма как цената на лекарство в Белгия да е по-ниска отколкото в България”, заяви експертът.

Според Кацаров в европейските държави има друга логика, по която се движат тези процеси, тъй като те зависят от много фактори, сред които доходите на хората и цените на стоките. „Това според мен не се разбира от нашите властимащи. Те смятат, че със заповед могат да определят цени, само че няма как да стане това. Ако наистина приложите мерки да намалите цените отвъд допустимото и възможното, резултатът е това лекарство да изчезне от пазара”, заяви още Кацаров.

За изминалата година по официални данни от родния пазар за изчезнали 196 лекарства, а една от причините това да се случи е заложена в правилата, които се изисква производителите да спазват у нас. Тези правила не ги удовлетворяват, допълни Кацаров.