Днес Мария Габриел подаде официално заявление, че няма да участва в парламентарна процедура по избор на премиер и няма да предлага структура и състав на Министерски съвет. Но има определени действия, които трябва да се случат по Конституция след това. Вижте какви са те:

Мария Габриел оттегли кандидатурата си за премиер

enlightenedПо Конституция държавният глава трябва да продължи с процедурата в търсене на вариант за редовен кабинет. Така втората стъпка е той да връчи втория мандат на ПП-ДБ, които да опитат да съставят правителство. Те имат 7-дневен срок да изпълнят мандата със състав на кабинет или да се откажат от него. 

enlightenedАко ПП-ДБ не съставят кабинет – третата стъпка е изборът на президента. Третият мандат се връчва от държавния глава на избрана от него парламентарно представена сила, след като първият и вторият мандат са връчени на две от най-големите формации в Народното събрание. 

enlightenedАко и с третия мандат не може да се състави кабинет, тогава президентът ще издаде указ за насрочване на предсрочни избори. Те не трябва да се проведат по-късно от два месеца след приключване на процедурата по раздаването на мандатите.

► След последните промени в Конституцията при неизпълнение и на третия мандат Народното събрание не се разпуска и ще продължи да работи.

enlightenedСпоред поправките в Конституцията, които депутатите гласуваха, ако се стигне до служебен кабинет, то президентът може да избира служебен министър-председател измежду председателя на Народното събрание, председателя на Сметната палата или заместниците му, управителя и подуправителите на БНБ, омбудсмана или заместниците му за служебен министър-председател.

Дойде ли краят: Габриел оттегля кандидатурата си за премиер, Денков призова ГЕРБ-СДС да спазят уговорката

► Разгледайте кои са възможните опции на президента Румен Радев за служебен премиер:

Настоящият председател на парламента е Росен Желязков от ГЕРБ-СДС. От 2003 г. до юли 2009 г. той е секретар на Столична община. От 2009 г. до 2013 г. е главен секретар на Министерския съвет, а в периода 2014-2016 г. е съветник на министър-председателя по въпросите на държавната администрация и електронното управление. 

Кой е Росен Желязков - кандидат за министър на иновациите (Биография)

От 30 септември 2016 г. с Решение на Министерския съвет е определен за председател на Държавна агенция „Електронно управление“.С Решение на Министерски съвет от 20 декември 2017г. е определен за председател на Комисия за регулиране на съобщенията, като решението влезе в сила на 15 януари 2018 г. Избран от Народното събрание за министър на транспорта, информационните технологии и съобщенията на 20 септември 2018 година. Бил е депутат в 45-ото, 46-ото, 47-ото и 48-ото Народно събрание.

Георги Димитров


Настоящият председател на Сметната палата е Димитър Главчев, бивш председател на НС от ГЕРБ-СДС. Заместниците на Главчев са Горица Грънчарова – Кожарева и Тошко Тодоров.

БГНЕС

Димитър Радев е управител на Българската народна банка (БНБ) и е избран от 43-тото Народно събрание за шестгодишен мандат, считано от 15 юли 2015 г. 

Кой е Димитър Радев?

Тогава той беше издигнат от парламентарните групи на ГЕРБ и Реформаторския блок. Радев беше преизбран за своя втори шестгодишен мандат като гуверньор от 49-ото Народно събрание.

Георги Димитров


Промените в Конституцията посочват омбудсмана като вариант за Радев. Това е Диана Ковачева, през януари обаче тя беше избрана от Парламентарната асамблея на Съвета на Европа за български съдия в Европейския съд по правата на човека.

Пресцентър на Омбудсмана на Република България

Припомняме, че Румен Радев атакува в Конституционния съд промените в основния закон. Делото беше образувано на 8 януари.

"Много ми е лесно. Отварям Конституцията, чета възможностите и карам по ред, по домовата книга. Тук идва въпросът за отговорността кой носи отговорност, това е големият въпрос. Едно сериозно управление иска да е ясно кой носи тази отговорност. В момента не е ясно, защото аз трябва да си харесам някой от хората, от тази стеснена опция, той трябва да избере министри от някъде, ще видим как. Аз няма да съм този, който посочва министрите, но трябва с моя подпис под мой указ, формално и юридически да нося отговорност. Виждате ли, то вече няма отговорност. Всичко е така размито, че да няма отговорност", отбеляза Радев. 

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня