Гърция без правителство до края на седмицата?
Гърция без правителство до края на седмицата? / netinfo

Проект Европа Сега,
Съфинансиран от Европейския съюз, Генерална Дирекция Комуникации, № на договор COMM/2011/02/0008

Има вероятност планираният референдум за спасителния пакет в Гърция да не се проведа, а до края на седмицата страната да остане без правителство. Това коментира в предаването на Дарик „Европа сега” гръцкият бизнесмен Христос Мурутис, който живее от 12 години в България.

По думите на Мурутис ходът на премиера Георгиос Папандреу страната да се произнесе с референдум да бъде или не част от еврозаната, не е национално отговорна позиция в момент, в който с Брюксел е договорена сериозна помощ за Гърция и опрощаване на част от дълга й. Христос Мурутис прогнозира още, че няма да се стигне до отказ от еврото и връщане на драхмата в южната ни съседка.
Папандреу предава европейската идея и еврозоната

„Папандреу реално е един предател на европейската идея и на еврозоната в този момент”, коментира Христос Мурутис. Като се аргументира, че гръцкият премиер е ходил в Брюксел, за да договори помощния пакет за страната. „Изведнъж без да има никакво споразумение с никой друг от политическата власт - в правителството му, в партията или с опозицията, реши да прави референдум. Първо за спасителния пакет, а след снощната среща в Кан за това дали народът е съгласен с еврото или иска драхмата. Това е тотална глупост”, коментира още гръцкият бизнесмен. Според Христос Мурутис подобно допитване е трябвало да бъде направено още в началото, когато Гърция е влизала в еврозоната или при първите сигнали за кризата.

„Трябва по-скоро да сме благодарни за усилията на евролидерите и на помощта от Европа, отколкото да правим тези игри на детска градина, които сега прави Папандреу”, каза още Мурутис. В политиката всичко е възможно, но моята информация е, че до петък няма да имаме правителство и ще се ходи на избори или ще има някакво споразумение между депутати от различни партии за едно правителство за спасение, като служебен кабинет с желание да се приеме постигнатото споразумение с Брюксел, допълни бизнесменът.

90 на сто от гърците биха подкрепили еврото

Гърция няма да върна драхмата, категоричен беше в ефира на Дарик Христос Мурутис. Според него дори и да има референдум гърците ще гласуват 90% за еврото. Решението в Гърция ще бъде факт до утре вечерта и най-вероятно ще излезем на избори, допълни бизнесменът. „Папандреу каза на себе си „до тук”, нямам повече сили - наистина той вече е две години под един постоянен стрес. Най-вероятно зад всичко това стои идеята за един „героически изход” от ситуацията - така се дава възможност за политически промени”, каза още Мурутис. Той е сигурен, че патриотизма на другите политици ще работи за един позитивен изход от кризата и Европа също ще помага, тъй като и тя има интерес от подобен развой.

Ходът на гръцкия премиер - добър политически удар

„Това, което направи Папандреу е много добър удар от гледна точка на политиката - той разтовари себе си и каза на народа дайте сега да решим или ще се справяме с тази работа заедно или аз си взимам шапката и си отивам и се оправяйте сами”, това коментира в „Европа сега” журналистът Иван Гарелов. По думите му с подобна стъпка гръцкият премиер първо постъпва демократично, от друга страна той като син на министър-председател и внук на министър-председател също мисли за мястото си в историята. Защото ако нещата бяха останали така както са сега - Западът след тежък размисъл дал парите, но гърците продължават да протестират, допълни Гарелов.

Иван Гарелов изрази увереност, че на евентуално допитване гърците ще застанат на страната на еврото. „Мога да се обзаложа, че въпреки че протестират, гърците ще кажат „да”, защото те са политизиран и отговорен народ. Когато въпросът вече е поставен на друга плоскост - ако ние откажем, тогава какво ще се случи? Ще се случи следното: ще има политическа криза, ще ни изгонят от еврозоната, ще има избори и ще дойде на власт Нова демокрация, които са не по-малко отговорни за това, което се е случило”, аргументира се той.

Връщането на драхмата в Гърция би било началото на края на еврозоната, посочи Иван Гарелов. Според него оптимизмът на гърците е онова, което ще ги измъкне от настоящата криза.

Бюлетин за новините в Европейския Парламент: м. ноември 2011 г.

Проект „Европа Сега” е с продължителност 14 месеца, като започва на 3 февруари 2011 г. и приключва на 31 март 2012 г. Настоящият проект продължава успешно реализирания от Дарик радио проект под същото име, реализиран с финансовата подкрепа на Европейския парламент през 2010 година.

Сърцевината на проекта е коментарното предаване „Европа сег”, в което ние - екипът на Дарик, ще продължим да Ви запознаваме с дейността на различните комисии, най-интересните заседания, както и влиянието на обсъжданията в Европейския парламент върху различните социални, икономически, културни и политически аспекти от живота на гражданите на ЕС и в частност България.

В информационния портал на списанието „Правен свят”, в рамките на дванадесет месеца, ще представяме на вашето внимание, оценени като приоритетни новини от дейността на Европейския Парламент. Представяме Ви рубриката:

Информационен бюлетин от Европарламента.

Европейският парламент е основен фактор при определянето на дневния ред в европейската политика, като във фокуса на нашия проект през 2011 и 2012 година ще бъде дейността на две от комисиите на парламента - Комисията по икономически и парични въпроси (ECON) и комисията Финансова икономическа и социална криза (CRIS).

Работата на комисията Финансова икономическа и социална криза CRIS е  съсредоточена върху анализа на причините за кризата и последиците от нея, възможните начини за преодоляване на кризата и за предотвратяване на възможността тя да се повтори. Чрез голям брой събития, включващи публични изслушвания и работни семинари, размени на мнения, дискусии по тематични документи, посещения на делегации и задълбочени проучвания и анализи, комисия CRIS ще се опита да идентифицира ключовите области, в които да се увеличат координираните действия, и да изготви конкретни политически препоръки.

Комисията по икономически и парични въпроси (ECON) играе ключова роля в работата на Парламента. Тя носи отговорност за въпроси като икономическата и паричната политика на ЕС, политиките на данъчно облагане и конкуренция, свободното движение на капитал и регулирането на финансовите услуги (банки, застраховане, пенсионни фондове, управление на активи и фондове, счетоводство, международни парични и финансови системи и т.н.). Кои са членовете на комисията, акцентите в дневния ред и коментарите към тях - от водещи експерти, депутати, политици, представители на ЕП и депутати, както и от обикновения българин ще може да чуете по време на радиопредаванията, или да прочетете във форума на проекта, както и в бюлетина на списание „Правен свят”.

Бъдете, активни, научете повече за дейността на комитетите в Европейския парламент в предаването „Европа сега”.

Проектът се реализира с финансовата подкрепа на Европейския Парламент, Генерална дирекция Комуникации. Цялата отговорност за съдържанието на документа се носи от Дарик Радио АД и по-никакъв начин не може да се приеме, че отразява становището на Европейския Съюз или Европейския Парламент. Европейският Съюз и Европейският Парламент не носят никаква отговорност към ползвателите на информацията от документа и начините, по които се ползва информацията.