Здравният министър ще настоява за диференциране на ДДС-то за лекарствата
Здравният министър ще настоява за диференциране на ДДС-то за лекарствата / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Здравният министър Десислава Атанасова ще продължи да настоява да има диференцирана ставка на ДДС за лекарствата. Това заяви самата тя в сутрешния блок на Нова телевизия. По думите й има шанс това да се случи и ДДС за лекарствата да бъде намалено. Вчера вицепремиерът Симеон Дянков бе категоричен, че не се предвижда промяна в данъчната политика на правителството за 2013 година и финансовото министерство няма да подкрепи идеи от което и да е министерство и сектор за диференцирана ДДС-ставка.

Според Десислава Атанасова в здравеопазването и в лекарствения сектор трябва да има дифиренциране на ставката, защото това е жизненоважно за всички, които имат нужда и потребяват лекарствени продукти. Министърът изтъкна, че това ще се отрази не само на хората, но и на публичния фонд от средства, трупащ се от здравни вноски, с които се плащат медикаментите за болнично и домашно лечение.

Атанасова обясни, че цялостната политика е насочена към това цените на лекарствата да бъдат намалени, като са предложени редица нормативни промени.

Вследствие на промяната на нормативната уредба, а и на извършваните от комисията по цени и реимбурсиране проверки, има намаление на цените, каза министърът. Според данни от миналата седмица има спад в цени на лекарства от порядъка на 28-30 на сто, та дори и над 62-63 процента. Министърът даде примери с медикаменти за онкологични заболявания. Тя посочи, че един от лекарствените продукти преди е заплащан на цена от 1788 лв., а сега струва 1488 лв. Друг пък е поевтинял от 94,99 лв. до 35 лв., а цената на трети медикамент е паднала от 268 на 101 лв. „Видно е, че когато администрацията работи, има и реално отражение в цените на лекарствата", каза министърът.

Здравният министър обясни, че е предложено комисията по цени и реимбурсиране да се превърне в национален орган, а служебните проверки, които извършва, да са на период от шест месеца, а не година.