Затварят предприятия заради ХАСЕП
Затварят предприятия заради ХАСЕП / netinfo

Близо 40% от фирмите производителки на храни с неживотински произход ще бъдат затворени до края на годината, защото техните собственици нe са предприели действия за внедряване на задължителната за европейските страни система за безопасност ХАСЕП.

Във Варна процентът на затворените предприятия ще бъде по-голям, прогнозира пред Дарик радио председателят на Федерацията на хлебопроизводителите и сладкарите Димитър Людиев.

Внедряването на системата ХАСЕП е дълъг процес, който включва създаване на условия за добра хигиена в предприятието и обучение на неговия ръководен и изпълнителен персонал. От 2006 системата е задължителна за производителите на храни с животински произход, а от 1 януари т.г. - и за производителите на храни с неживотински произход.