/ БГНЕС, архив
Търсим гаранции, че "Газпром" няма да променя тихомълком трасета
93500
Търсим гаранции, че "Газпром" няма да променя тихомълком трасета
  • Търсим гаранции, че "Газпром" няма да променя тихомълком трасета
България иска гаранции, че няма да има промяна на маршрутите за доставка и транзит на природен газ.
 
В становище на страната ни по антимонополното дело на Европейската комисия (ЕК) срещу "Газпром", настояваме за преработка на част от ангажиментите, предложени от руската компания. Основното притеснение е свързано с предвидената възможност "Газпром" да промени точката на доставка Негру Вода с друга точка на доставка на границата на България. Така има опасност транзитната тръба да заобиколи страната ни.
 
МС подкрепи становище по антимонополното дело на ЕК срещу "Газпром"

В предложения вид ангажиментите на "Газпром" са стъпка напред към създаване на модел на равнопоставено договаряне с руската компания и ясен и обективен контролен механизъм, който да гарантира спазване на пазарните принципи. Те обаче, имат нужда от изменение, е записано в становището на българската страна.
 
Според него към момента ангажиментите не предлагат достатъчно гаранции за изпълнение на клаузите за пазарно ценообразуване, а механизмът за уреждане на спорове е оставен непроменен.
 
В становището е определена като "неприемлива" предвидената неравнопоставеност между газовите дружества от Централна и Източна Европа, които ще имат право да променят точката си на доставка с такава на българската граница.
 
От друга страна "Булгаргаз" и всеки друг български търговец, който купува газ от "Газпром", няма да може да доставя газ в точки на доставка на тези държави. Според българската позиция ангажиментите на "Газпром" се поставят в зависимост от това дали "Булгартрансгаз" ще поеме отговорност за качеството на природния газ вместо "Газпром"
 
България иска допълнителна информация по предложенията на "Газпром"

Освен това страната ни ще настоява ангажиментите да бъдат преработени по отношение на предвидената възможност руската компания да променя точката на доставка с друга на границата на България. Мотивът е, че трябва да бъде изключено дори съмнение, че промени на маршрутите за доставка и транзит на природен газ са приети или мълчаливо подкрепени от ЕК в противоречие с действащите договори.
 
С оглед сигурността на доставките, за България е важно промени на точките на доставка да бъдат обсъждани само след внимателен анализ дали количествата природен газ за страната и съседните държави са гарантирани, по какъв маршрут и срещу какви транзитни такси, се посочва в становището.