Николай Павлов
Николай Павлов / БГНЕС, архив
Становището на България по преговорите между Европейската комисия и "Газпром" във връзка с монополното положение на руската компания е обсъдено на среща с участието на служебния премиер Огнян Герджиков и лидера на ГЕРБ Бойко Борисов. Във връзка с подготовката му, държавните енергийни дружества ще изпратят до Комисията уточняващи въпроси, обясни министър Николай Павлов.

По-скъпият природен газ от април повлече крак и за другите услуги
 
"Чакаме отговор и ако се наложи, ако не получим в срок необходимата информация, ще поискаме удължаване на срока, тъй като информацията не е достатъчна", посочи министърът.
 
Част от предложенията на "Газпром" вече са факт в договорите с българските дружества, но България ще настоява те да бъдат разширени. Това например е липсата на забрана страната ни да изнася газ, обясни Павлов. Колкото до възможността за нова цена на газа преди новия отоплителен сезон, министърът уточни: "За да се стигне до договаряне на нова цена, трябва да се извърши пътя-предоставяне на коментари, разглеждане от Европейската комисия, приемане от ЕК, правно обвързване с "Газпром" и след това в 10-дневен срок заинтересуваните страни започват преговори с "Газпром".

Драстичен скок в цената на природния газ, поскъпва парното и топлата вода
 
 Страната ни може да допълва съдържанието на становището и след 4 май