Трайков и Шматко обсъждат парите за  АЕЦ „Белене”
Трайков и Шматко обсъждат парите за АЕЦ „Белене” / cнимкa: Sofia Photo Agency
Обсъждат финансирането на АЕЦ „Белене"
26212
Обсъждат финансирането на АЕЦ „Белене"
  • Обсъждат финансирането на АЕЦ „Белене"

Финансирането на АЕЦ „Белене" се очаква да обсъдят енергийният министър Трайчо Трайков, руският му колега Сергей Шматко и управителят на руската държавна корпорация „Росатом" Сергей Кириенко, които идват на посещение в София.

Преди дни министър Трайков обяви, че Москва е предложила заем на България на стойност 2 млрд. евро за продължаване на дейностите по проекта в следващите две години. Според Трайчо Трайков именно това предложение към момента е най-обсъжданият вариант за финансирането на „Белене". В началото на седмицата министър Трайков обяви руското предложение за заем за АЕЦ „Белене" непосредствено след срещата си в София с друг руски енергиен шеф- управителсят на газовия гигант „Газпром" Алексей Милер.

Трайков обясни, че правителството ще продължи дейностите по проекта за втора ядрена централа. Позицията на държавата бе потвърдена ден след това от премиера Бойко Борисов в отговор на упреци от страна на Синята коалиция, според които строителството на Белене е икономически неизгодно за България.

В момента държавната Национална електрическа компания, част от Българския енергиен холдинг, е единственият инвеститор в Белене, след като германският партньор по проекта RWE се отказа от своя 49-процентен дял през септевмри миналата година. Предстои българското правителство да избере нов консултант, който да препоръча инвеститорите и финансирането на централата.

Предложението за руски заем от 2 млрд. евро към този момент е единственият официално оповестен от кабинета варинт за финансирането  на втора атомна. Не е изключено срещу него Москва да поиска дял в проекта. Договорът за изпълнението на „Белене" е посписан именно с руска компания - „Атомстройекспорт". Според някои експерти ако България се откаже от проекта, ще трябва да плати неустойки на руснаците в размер на около 1 млрд. лева.