Световната банка загрижена за развиващите се страни
Световната банка загрижена за развиващите се страни / netinfo

Рекордният брой младежи – 1,3 милиарда души, живеещи в развиващите се страни, трябва да подтикне правителствата да инвестират в здравеопазването, образованието и професионалната подготовка, за да се подобри икономическият растеж. Това се посочва в последния доклад на Световната банка (СБ) за развитието в света, публикуван в Сингапур. В града-държава започват годишните сесии на Международния валутен фонд и на СБ.

СБ предупреждава за рисковете от напрежение при отсъствието на мерки за по-добър достъп до образование и здравеопазване за младите поколения. Откриват се големи възможности, тъй като много страни ще разполагат с по-многобройна и по-квалифицирана работна ръка и по-малко хора на обществена издръжка, подчертава главният икономист на Световната банка Франсоа Бургиньон. Необходимо е обаче младите да са добре подготвени, за да създават и намират добри работни места, добавя той.

Според доклада близо половината от хората без работа в света са младежи под 24-годишна възраст. Освен това около 130 милиона между 15 и 24 г. не знаят нито да четат, нито да пишат. В доклада се набляга на значението на прилагане на образователна политика, която осигурява успешно начално образование, за да може да се очакват добри резултати от средното образование. Но нещата далеч не са такива и трябва да се вземат допълнителни мерки в тази област, отбелязва СБ.

Според проучване, цитирано в доклада, увеличеният икономически прираст в Източна Азия и Латинска Америка от 1965 до 1990 г. в сравнение с други райони на света, се дължи до 40% на прилагането на прогресивни мерки в областта на макроикономическото управление, търговския обмен, образованието, здравеопазването и професионалната подготовка, както и на бързото нарастване на дела от населението в трудоспособна възраст.

Присъствието на повече от един милиард млади хора в развиващите се страни е оптимална възможност да се инвестира в тези младежи, защото те ще бъдат в по-добро здраве и по-добре обучени отколкото предишните поколения, а демографското развитие е такова, че те ще имат по-малко деца за издържане, когато навлизат в активния живот, посочва СБ. Но ако не се използва тази възможност, има опасност от разочарование и повсеместно напрежение, отбелязва банката в доклада си. Вземайки като пример африканските страни, южно от Сахара, където сега живеят над 200 милиона младежи на възраст от 12 до 24 г., докладът препоръчва субконтинентът да инвестира още отсега в здравеопазването, образованието и професионалната подготовка, за да се справи с нарастване на търсенето през идващите години.

В доклада се набляга на подобряването на образованието – по-малко от половината момичета от 15 до 24 г. могат да прочетат най-просто изречение след тригодишно начално образование – и на разширяване на средното образование.

Препоръчва се също по-добра информираност за СПИН и подобряване на правосъдната система в посока превъзпитание, а не наказание с програми за приобщаване на младите хора.

В Сиера Леоне, Уганда и Южна Африка програми от този тип допринесоха за възстановяване на мира и единството между бившите противници в конфликтите, се казва в доклада.