Проверяват уредите за шейкове и сокове през лятото
Проверяват уредите за шейкове и сокове през лятото / Thinkstock/Getty Images
Проверяват уредите за шейкове и сокове през лятото
80813
Проверяват уредите за шейкове и сокове през лятото
  • Проверяват уредите за шейкове и сокове през лятото

Започват проверки на електрически уреди, с които се правят шейковете, плодовите сокове и пюрета заради повишената им употреба през лятото.

Това стана ясно от думите на главния директор на надзор на пазара към Държавната агенция по метрологичен и техничен надзор Нина Стоянова. Тя коментира, че проверките ще продължат през следващите две седмици в цялата страна и ще обхванат над 100 - 150 обекта.

Стоянова обясни, че кампанията е под мотото "Безопасно лято", а целта й е да се гарантира безопасност на потребителите при използване на тези електрически уреди.

Експертът Венеция Градинарова обясни, че преди да си купим чопър или блендер, трябва да се уверим, че съвпада с очакванията ни. Например, ако уредът не е за трошене на лед, не трябва да го използваме за тази цел, защото може да бъде повреден. Друга препоръка е да пазаруваме от обекти, за които сме сигурни, че предлагат качествени уреди.
Обект на проверките ще бъдат електрическите уреди, с които се правят различни разхладителни плодови напитки през лятото.

„Предвидили сме в следващите две седмици да се извършат проверки на чопъри и блендери, поради увеличеното потребление на шейкове, сокове и пюрета през летния сезон", каза главният директор на „Надзор на пазара" към Държавната агенция по метрологичен и техничен надзор Нина Стоянова.

По думите й проверките целят преглед на техническите характеристики на продуктите, имат ли „СЕ" маркировка, обявен ли е производителят, ако е необходим контакт при проблем с уреда, и има ли инструкция на български език с пълен превод на тази на производителя.
„Преди да изберат уреда, да се уверят, че върху него е нанесена маркировка, да погледнат преди покупката инструкциите за употреба", посъветва експертът Венеция Градинарова за покупката на уред.

Днешна проверка в магазин за такива електрически уреди установи, че няма инструкция за употреба на български език за 5 уреда, която е необходима, за да бъде запознат потребителят с това как се използва уредът.

Например, ако потребителят не знае, че блендерът трябва да работи 3 минути и после да бъде изключен, рискува да го повреди. За липсата на инструкцията търговецът ще бъде санкциониран с глоба в размер от 250 до 1000 лева. В края на месеца ще бъдат представени обобщени резултати.