Проф. Христосков: Властта си осигурява комфорт за сметка на бъдещите пенсии на младите
Проф. Христосков: Властта си осигурява комфорт за сметка на бъдещите пенсии на младите / снимка: БГНЕС
Позитивни и негативни неща в пенсионните промени според Й. Христосков
79215
Позитивни и негативни неща в пенсионните промени според Й. Христосков
Христосков: Правителството си осигурява комфорт с парите на осигурени в частните фондове
  • Позитивни и негативни неща в пенсионните промени според Й. Христосков
  • Христосков: Правителството си осигурява комфорт с парите на осигурени в частните фондове

Бившият социален министър и бивш управител на НОИ Йордан Христосков нарече регрес, а не прогрес, елементите на реформа в правителствения проектозакон, които засягат т.нар. втори стълб на пенсионната система.

В интервю за Дарик той посочи, че се е сбъднало очакването му подходът към частните пенсионни фондове да бъде пренесен и върху професионалните фондове, защото в проектозакона е заложена еднократна възможност в НОИ да бъдат прехвърлени вноските на работещите първа и втора категория труд. Равнопоставеност няма и по отношение на ранното пенсиониране на работещите в силовите ведомства, посочи още проф. Йордан Христосков.

Подкрепено от синдикатите правителството си осигурява един комфорт с парите в универсалните и професионалните пенсионни фондове и с планираните дългосрочни заеми, коментира още Йордан Христосков. Той отбеляза, че средносрочната програма на правителството залага до 2018 г. да няма повишаване на данъци и осигуровки, като няма да расте и максималния осигурителен доход - всичко това според него няма как да увеличи приходната част в бюджета на НОИ и да реши въпроса с дефицита.

Плавният ръст на възрастта и стажа за пенсия е сред добрите новини

Добрите новини са, че плавно е заложено увеличаването на пенсионната възраст и стажа за третата категория труд - това е категорията, която най-тежко понесе реформите от 2000 г. Друга добра идея е да се повиши тежестта на една година осигурителен стаж от 1,1 на сто постепенно да се стигне до 1,5 на сто, което автоматически увеличава макар и в дълъг хоризонт, пенсиите с около 40%, обясни Йордан Христосков.

Друго добро решение е да отпаднат трите най-добри години за пенсия, защото те все повече губели своя смисъл, като се премине към едно отпускане на пенсиите по съвременен начин на базата на данните в персоналния регистър, без да се търсят стари документи.

Негативните неща обаче за съжаление са повече и те ни отдалечават от идеята за адекватни, сигурни и устойчиви пенсии, подчерта бившият социален министър в две служебни правителства.

И осигурените в професионалните фондове с избор дали да се прехвърлят в НОИ

„С ранното пенсиониране синдикатите успяха да наложат своите виждания. Очаквах, че ще се прехвърли т.нар. „демократичен избор" в универсалния фонд и върху професионалните фондове, и то се случи - в този законопроект е дадена възможност всички, които се осигуряват в професионалния фонд, ако желаят да прехвърлят еднократно в бюджета на НОИ и да получават ранни пенсии от НОИ", обясни експертът.

Йордан Христосков направи уговорката, че това предложение е съчетано с едно запазване изцяло на привилегиите, които имат работещите при първа и втора категория труд. Според него промяната ще осигури някакъв ресурс на НОИ в краткосрочен период, но в дългосрочен период бюджетът на НОИ ще бъде пробит, тъй като тези вноски няма да компенсират това ранно пенсиониране

Равнопоставеност няма и по отношение на ранното пенсиониране на работещите в силовите ведомства. Там е предвидено едно механично отделяне на един специален фонд за работещите в силовите ведомства, но вноските ще бъдат изцяло от държавния бюджет, отбеляза проф. Христосков.

Експертът и преподавател отбеляза, че средносрочната програма на правителството предвижда до 2018 г. да няма увеличаване на данъците и осигурителните вноски, като се запази без ръст и максималният осигурителен доход. Това означава стопиране на възможностите за увеличаване на приходната част в бюджета на НОИ, което не очертава решаване на въпроса с дефицита нито в дългосрочен, нито в средносрочен план, смята той.

Предлаганите промени - готов ресурс за властта за сметка на следващите поколения

„Всичките тези промени, особено за тези които идват от финансовото министерство водят до това - да не се увеличават данъците, да не се увеличават осигурителните вноски, едновременно с това да се харесаме на избирателите и си осигурим още един мандат на управление или поне спокоен мандат сега. Като за целта се посяга на два източника - едното са готово събраните пари в професионалните и универсалните фондове, и второ - с дългосрочни заеми да прехвърлим тежестта върху бъдещите поколения", коментира Йордан Христосков. Напомняйки, че всички предлагани промени реално демотивирали българите да участват в допълнителното осигуряване.

Така според него правителството си осигури един доста стабилен ресурс за сметка на готово събраните пари - посяга на бъдещите пенсии на младите хора, задължава и бъдещия живот на младежите в България с одобреното от парламента заемно бреме.

„Проводник на тази лоша страна на демокрацията е ГЕРБ, подкрепен от синдикатите - те са с разклатено доверие и се опитват да се харесат на работниците І и ІІ-ра категория труд, защото само в тези предприятия са техните крепости", каза още професорът, правейки уговорка, че рядко си позволява политически коментари.

В България възпроизвеждаме бедността

Най-лошото е, че в България се възпроизвежда бедността. Плоското данъчно облагане отнема както от яхтата на богатите, така и от залъка на най-бедните - лошото е обаче, че отнемаме от бъдещето на децата на бедните хора и ги обричаме и тях на още по-голяма бедност, коментира Йордан Христосков.

Той напомни, че това се отразява върху нивото на образование на децата на бедните и след това се пренася върху тяхната реализация.

Почти половината от семействата в България живеят в риск от бедност. Универсалният подход, който сега се предлагаше с месечни, енергийни и семейни помощи заедно с интеграционни добавки за хората с увреждания изигра своята роля и сега вече трябва да се заемем с бедността, като се борим с нея индивидуално. Тя има различни профили и към всеки от тях трябва да се подхожда по различен начин, коментира още бившият социален министър.