Няма и дума за разчети за ефекта от пенсионните промени, тревожи се експерт
Няма и дума за разчети за ефекта от пенсионните промени, тревожи се експерт / Thinkstock/Getty Images
Няма и дума за разчети за ефекта от пенсионните промени, тревожи се експерт
78957
Няма и дума за разчети за ефекта от пенсионните промени, тревожи се експерт
  • Няма и дума за разчети за ефекта от пенсионните промени, тревожи се експерт

Вноските за втора пенсия на хората, които при започване на първа работа не са посочили частен пенсионен фонд, да влизат в специален капиталов фонд в НОИ - това предлага президентът на КТ "Подкрепа" Димитър Манолов.

В ефира на Дарик той посочи, че така ще се даде време на младите да изберат къде да насочат парите си за втора пенсия, вместо да бъдат служебно разпределяни към някой от фондовете.

Синдикалистът подкрепи посоката на предложената от правителството пенсионна реформа.

От името на работодателите Васил Велев от Асоциацията на индустриалния капитал се обяви против планираното увеличение на осигуровките за пенсия и безработица. Критики към предложените мерки отправи и депутатът от БСП Георги Гьоков, който заяви, че заложеното вдигане на стажа и възрастта не е икономически и морално обосновано.

Бившият социален министър Иван Нейков пък постави под съмнение дългосрочния ефект от всичките над 30 мерки, събрани в предложението на кабинета.

Калфин представи идеите на правителството за пенсионната реформа

Лидерът на Подкрепа Димитър Манолов разкритикува най-вече липсата на мерки за укрепване на втория стълб на пенсионната система. Въпреки даденото право на избор къде да отиват вноските за втора пенсия, за влизащите на трудовия пазар, които не посочат своя избор, разпределението е служебно. Той направи предложение за решение на проблема - създаване на капиталов фонд в НОИ и тези средства да бъдат насочени там. „Впоследствие човекът, когато му дойде акълът в главата и прецени, че има някаква своя воля, която да изяви, да може да отиде в частен капиталов фонд, да може да отиде в НОИ", аргументира предложението Манолов.

Против вдигането на осигуровките и за ограничаване на течовете в пенсионната система се обяви Васил Велев.

„Сега методиката позволява да се сумират различни видове заболявания. Сумират 10-15 вида заболявания, за да докарат степен на инвалидност 50-70 процента. Ако един човек на 50 години недовижда, или недочува, това е по-скоро нормално, отколкото болестно състояние. Докато всичко при нас трупа точки и се получава картината, за която говорим", каза той.

От БСП са против увеличаването на възрастта и стажа за пенсия в предложения вид. Депутатът Георги Гьоков. „Можем да говорим за увеличение единствено за хората, които влизат на пазара на труда след 2000 година, защото и вие ще се съгласите, че едно полколение на родените от 1945 до 1960 година понасят сериозно тежестите на прехода, а същото това поколение гради с несгоди и лишения и социализма", коментира народният представител от левицата.

Борисов: Надявам се дълги години да служим, докато изпълним пенсионната реформа

Според Иван Нейков основният проблем е липсата на прогноза за крайния ефект от предложената реформа. „Трябва сега да кажем на хората „Ако това се приеме, това ще означава следно: твоята пенсия ще стане от толкова - толкова" или пък на бъдещия пенсионер пенсията ще стане от една - друга", коментира Нейков.

Той изрази притеснението си от факта, че няма нито една дума за предварителен разчет от ефекта на тези мерки, които ще се предприемат.