Нови правила спрямо банките може да се отразят на ипотечните кредити
Нови правила спрямо банките може да се отразят на ипотечните кредити / netinfo

Повишаването на задължителния минимален резерв на търговските банки от 8 на 12 на сто ще се отрази на ипотечните кредити, показва проучване на независимата компания за кредитни консултации "Кредит Център", получено днес в БТА.

Рестрикциите, които влизат в сила от 1 септември ще повлияят на условията на една малка част от банките, които ще изпитат и по-сериозни затруднения със спазването на строгите нови правила. Най-вероятната реакция на тези банки е да покачат лихвения процент за изтеглените вече кредити. Повишаването на EURIBOR и LIBOR и основния лихвен процент на БНБ ще бъде добър повод за това, казаха от "Кредит Център". Повечето банки определят лихвата по ипотечните кредити, използвайки базов лихвен процент плюс надбавка.

Базовият лихвен процент се определя от Управителните съвети на банките и отразява движението на световните и местни финансови индекси и текущите пазарни тенденции, припомни Тошев. По негови прогнози някои банки ще променят базовия си лихвен процент нагоре, което ще оскъпи изтеглените вече жилищни кредити от тези банки. В същото време от консултантската компания не очакват мерките да доведат до по-малък брой промоции от банките или повишаване на лихвите за новите клиенти. Причината е, че голяма част от банките имат ресурс, който искат да отдадат, а и пазарът продължава да бъде силно конкурентен, каза Тошев.

Анализът на "Кредит Център" сочи, че повишаването на лихвите заедно с поскъпването на живота ще доведе до намаляване на интереса на клиентите. Като цяло кредитната среда в България е спокойна и най-доброто доказателство за това според компанията е спадащият процент на лошите кредити, който вече е под 3 на сто. Най-много кредити са били изтеглени през юни. Очакванията на консултантите от "Кредит Център" са активността да се засили отново в края на годината като общият ръст на пазара на ипотечни кредити да достигне до 50 на сто.

Положителни са тенденциите и при фирменото кредитиране като динамиката там се дължи преди всичко на по-голямата сигурност, която компаниите чувстват след влизането на страната в ЕС. Най-много кредити се теглят за инвестиции в недвижими имоти - 49 на сто.

При потребителските кредити основна тенденция остава рефинансирането и окрупняването на стари задължения.