Недостатъчна ефикасност на регулирането на цените на лекарствата отчете Сметната палата
Недостатъчна ефикасност на регулирането на цените на лекарствата отчете Сметната палата / снимка: БГНЕС, aрхив
Недостатъчна ефикасност на регулирането на цените на лекарствата отчете Сметната палата
58206
Недостатъчна ефикасност на регулирането на цените на лекарствата отчете Сметната палата
  • Недостатъчна ефикасност на регулирането на цените на лекарствата отчете Сметната палата

Недостатъчна ефективност и ефикасност на процеса по ценообразуване и регулиране на цените на лекарствените продукти, това е основното заключение в доклада на Сметната палата за извършения одит за цените на лекарствените продукти, включвани в Позитивния лекарствен списък и заплащани с публични средства за периода от 2008 г. до 2011 г. От ведомството отчитат необходимостта от предприемане на адекватни действия за подобряване на ценообразуването на лекарствата у нас. Сметната палата внесе в Народното събрание одитния доклад, възложен й с решение на парламента.

В заключението на доклада се посочва, че с изменение в Закона за здравното осигуряване за дълъг период от време,от близо 2 години, е отнета възможността на Националната здравноосигурителна каса да договаря стойността на заплащане на лекарствените продукти, което води до по-високи стойности на заплащане и повишава бюджетните разходи за лекарствени продукти. Впоследствие е създадена правна възможност за договаряне на отстъпки от стойността на лекарствените продукти, но с подзаконов нормативен акт е ограничен обхватът на договарянето само за лекарствени продукти, които са без аналог и са изцяло реимбурсирани. Извън одитирания период ограничението в обхвата на договарянето отпада и законовата и подзаконова рамка са синхронизирани, като Националната здравноосигурителна каса вече има задължение да договаря отстъпки за всички лекарствени продукти.

В доклада си Сметната палата отбелязва още, че предприетите нормативни промени във връзка с договарянето на отстъпки са предпоставка, но сами по себе си не могат да гарантират ефективност при намаляване на цените на лекарствените продукти и икономичност при разходването на публични средства, тъй като реализирането на такова договаряне е въпрос на „добра воля" от страна на притежателите на разрешение за употреба.

„Нормативната уредба, регулираща ценообразуването и реимбурсирането на лекарствените продукти, е сложна и обемна, извършвани са много и чести промени, които не са предшествани от анализ и оценка, което генерира риск за неефективност и неефикасност от тяхното действие", се казва още в доклада на Сметната палата.

Окончателният доклад за одита на изпълнението на регулирането на цените на лекарствените продукти е изпратен и на министъра на здравеопазването и управителя на Националната здравноосигурителна каса, както и на Комисията по здравеопазването към Народното събрание и Министерския съвет. Докладът е публикуван на интернет страницата на Сметната палата.