Найденов: Няма причина цените на хляба и олиото да скачат
Найденов: Няма причина цените на хляба и олиото да скачат / снимка: Sofia Photo Agency, Юлиана Николова
Найденов: Няма причина цените на хляба и олиото да скачат
37072
Найденов: Няма причина цените на хляба и олиото да скачат
  • Найденов: Няма причина цените на хляба и олиото да скачат

Няма фактори, които да налагат поскъпване на хляба с 15-20 процента, както и увеличение на цената на олиото до 4-5 лева, съобщи министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов след извънредно заседание на Консултативния съвет по зърното.

Зърненият баланс в страната е напълно осигурен до следващата реколта, категоричен е Найденов. Въпреки това до дни реално ще усетим поскъпване на хляба, коментира председателят на асоциацията на хлебопроизводителите Георги Попов. Всеки производител обаче сам ще решава кога и с колко точно ще се увеличи цената. Хлебопроизводителите се оплакаха на министъра на земеделието и храните за натиск от страна на големите чуждестранни търговски вериги, които притискат българските производители кога и с колко да увеличат цената на хляба.

Няма причини хлябът да поскъпва, зърно има, обясни земеделският министър Мирослав Найденов. "Нямаме основание за лавинообразно, за 15-20 процента поскъпване, защото това не е плавно. Няма основание за 4-5 лв. цена на литър олио. 2,66 лв. е цената за литър на едро. А от 2,66 лв. до 5 лв.? Каквато и надценка да слагат, много е далеч от 4 лв. И още по-далеч от 5 лв. 90 стотинки пък е килограм брашно", каза министърът.

Председателят на Асоциацията на хлебопроизводителите Георги Попов подчерта, че в момента хлябът у нас се продава под себестойност заради сивата икономика в страната. 1,06 лв. е цената по себестойност на хляба в момента. "Лавинообразно увеличение на цената на хляба няма да има, но това не означава, че цената ще остане същата. В какви срокове точно ще поскъпне хлябът, ще го реши всеки един производител. Тенденциите ги чухте, те са само за нагоре поне до нова реколта", коментира Попов.

България разполага с 1 600 000 тона пшеница. Към момента няма експорт на суровината. За да е сигурен зърненият баланс до следващата реколта, са нужни 900 000 тона пшеница. Още 200 000 тона могат да се оставят като преходен остатък за следващата година и така според сметките остават близо 500 000 тона за износ. Внос на пшеница може да има само за подобряване на качеството.