Кои хора са най-застрашени от бедност?
Кои хора са най-застрашени от бедност? / снимка: БГНЕС, архив
Кои хора са най-застрашени от бедност?
82885
Кои хора са най-застрашени от бедност?
  • Кои хора са най-застрашени от бедност?

Близо 22% от българите живеят в бедност. Още 40% от хората са в риск от бедност. Сред най-застрашените са безработните, половината от които живеят под прага на бедността. Под риск са още децата, самотните хора над 65 години, многодетните семейства с три или повече деца. През следващата година прагът на бедността у нас ще бъде 300 лв., а дългосрочните планове са до 2020 година бедните българи да са с 260 000 души по-малко.

Повече от 1.5 милиона българи живеят по прага на бедността. А 40 на сто от населението е в постоянен риск от бедност, каза социалният министър Ивайло Калфин.

Синдикалист е оптимист за ривизиране на обезщетението за безработица за догодина

"Тук става въпрос за хора, които живеят на границата и могат от която и да е страна да влязат в бедност или да излязат от тази рискова зона и да тръгнат напред. Кои са основните причини? Достъп до пазара на труда, равнище на образование, социален статус и състояние в домакинството и семейството", каза Карфин. Повече от половината от безработните живеят в бедност и те са на първо място.

Размерът на линията на бедност през 2016 г. е 300 лева

"На второ място бедните са деца. Изключително висок е процентът при децата, които живеят в бедност. На трето място са самотни възрастни хора над 65 години, а след тях е групата на семействата с над 3 деца. Рискът от бедност в семейства с три и повече деца е 78.9 на сто", каза Калфин.

Образованието също е ключов фактор в борбата с бедността. Данните показват, че бедните висшисти са под 1 процент. За сравнение повече от половината работещи бедни са с начално или никакво образование.